Dagens PS

Israel krigar vidare utan stöd från omvärlden

Gaza
Kriget i Gaza har pågått i runt fyra månader. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 14 dec. 2023Publicerad: 14 dec. 2023

Hamas ska utplånas till varje pris. Då kvittar det att omvärlden vänder sig mot kriget och att Israel lider nya nederlag i Gaza.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att omvärlden nu i allt större utsträckning vill se en vapenvila i Gaza ser det inte ut att bli verklighet eftersom USA fortsätter att lägga in sitt veto mot sådana planer.

Även regeringen i Israel har bestämt sig i frågan. Hamas ska utrotas helt och inte ha möjligheten att styra i enklaven framöver.

Motståndet växer mot Israel

Samtidigt växer motståndet mot kriget runt om i världen men det verkar inte rubba den israeliska regeringen där premiärminister Benjamin Netanyahu slår ifrån sig all kritik.

Den kommer även direkt från president Joe Biden, men Israel står stadigt på egna ben i frågan “trots internationell press” och Netanyahu uppger att hans land “kommer fortsätta hela vägen” om det krävs, enligt BBC.

Han får uppbackning av utrikesminister Eli Cohen som säger att en vapenvila just nu skulle vara en “present till terroristorganisationen Hamas”.

ANNONS

Senaste nytt

Svårt att utplåna Hamas

Israel som försöker utplåna Hamas-krigarna i Gaza har insett att det inte är den lättaste uppgiften. Under tisdagen dödades tio israeliska soldater sedan de attackerats i ett bakhåll, och det gör att den totala dödssiffran för Israels militär har stigit till 115.

ANNONS

Den siffran ser ut att stiga eftersom Israel tror att kriget kan fortgå flera månader till. Enligt Hamas är de dödade israeliska soldaterna ett bevis på att Israel aldrig kommer att lyckas i Gaza.

“Ju längre du stannar kvar, desto större kommer dina förluster att bli, och du kommer komma ut med svansen mellan benen”, uppgav Hamas.

Än så länge har militären stort stöd bland den israeliska befolkningen att fortsätta kriget. I en färsk undersökning vill 60 procent av israelerna att Hamas utplånas och en tredjedel tycker istället att ta hem gisslan är huvudmålet.

I en annan undersökning tycker enbart tio procent att militären går för hårt fram i Gaza, berättar Reuters.

Än så länge är Israel orubbat i sin ställning gentemot Hamas. Om kriget rasar vidare långt framöver är frågan dock om den ståndpunkten kommer att hålla.

Läs även:

WHO: Sjukdomar kan döda fler i Gaza än kriget – Dagens PS

Mer vapen till Israel – trots Gazas blodbad – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS