Nord Stream-läckan ger röda utsläppssiffror

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2023-12-14

Sveriges utsläpp minskade kraftigt förra året – men metangas från Nord Stream-läckan vänder upp och ner på statistiken.

Samtidigt fortsätter skogen att suga upp allt mindre koldioxid.

Utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser minskade med drygt 5 procent förra året, enligt Naturvårdsverkets nya utsläppsstatistik. Det är i linje med preliminära siffror som kom i somras.

Det är en betydligt större minskning än genomsnittet de föregående åren, vilket främst beror på att utsläppen från inrikes transporter sjunkit rejält – trots samma mängd trafik på vägarna. Orsaken är framför allt att mer biodrivmedel blandats i bensin och diesel, men även att elektrifieringen tagit fart.

Ändå ser det på pappret ut som en ökning när Sverige redovisar utsläppen för i fjol. Orsaken är att den stora mängd gas, främst metan, som läckte ut vid sprängningen av Nord Stream-ledningarna i svensk ekonomisk zon ska räknas in.

– I stället för att de totala utsläppen minskade med 5 procent blir det en höjning med 7 procent, säger Anna-Karin Nyström, chef för Naturvårdsverkets klimatmålsenhet.

Det gör att Sveriges måluppfyllelse inom EU kan påverkas och därmed finns risk för böter. Men samtal pågår nu med EU-kommissionen för att hitta en eventuell lösning.

Naturvårdsverket redovisar nu även hur mycket koldioxid som togs upp av skog och mark i fjol, den så kallade kolsänkan, vilket var totalt 41,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Därmed fortsätter en nedåtgående trend som främst beror på att mer skog avverkas och att tillväxten i skogen minskat.

– Vi ser att det kan bli svårt för Sverige att klara EU-målet för upptag i skog och mark, men det är något vi ska analysera närmare, säger Anna-Karin Nyström.

Rättat: I en tidigare version av texten stod det ”ton” i stället för korrekta ”miljoner ton” på några ställen.

Följ ämnen i artikeln