Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagens besked om att inflationen bromsar in är goda. Hör om vilka varugrupper som minskar och ökar i pris. Foto: SVT / TT

Inflationen sjunker mer än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen sjönk till 3,6 procent i november enligt måttet KPIF, rapporterar SCB.

”En tidig julklapp”, kallar SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén nyheterna.

– Det kanske inte betyder att vi kan köpa fler julklappar i år men förhoppningsvis nästa jul, säger han.

Flera analytiker spådde att inflationen enligt KPIF skulle landa runt 4 procent i november men istället låg prisökningarna på klart lägre 3,6 procent.

– Det här är goda nyheter för Riksbanken. Det talar för att de kan säga nästa gång att toppen för räntan är nådd och att det handlar inte om vi ska sänka räntan utan när, säger Alexander Norén.

Föregående månad, i oktober, låg inflationen på 4,2 procent enligt måttet KPIF som inte räknar med ränteökningar. Inflationstakten sjönk därmed med 0,6 procentenheter från oktober till november enligt KPIF. Priserna fortsätter alltså upp men inte i samma fart.

Matpriserna steg från oktober

Livsmedelspriserna steg med 0,2 procent mellan oktober och november. Priserna på alkoholfria drycker sjönk dock med 1 procent.

Frukt och grönt sticker ut när det gäller upp- och nedgångarna.

– Priserna steg mest på frukt, som gick upp med 2,2 procent. Därefter kom fisk, som steg med 0,9 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i en kommentar.

Vindruvor och blomkål ökade mest i pris medan apelsiner och citroner sjönk mest i pris.

Jämför man november 2022 med november 2023 har priserna på frukt, fisk samt sötsaker och glass stigit mest, alla med cirka 13 procent.

Texten uppdateras.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN KPI OCH KPIF?

KPI och KPIF är två olika mått på inflation.

KPI, eller kosumentprisindex, baseras på den så kallade KPI-korgen, som består av ett antal varor och tjänster som ett genomsnittligt svenskt hushåll konsumerar under en månad. Urvalet av produkter uppdateras varje år. Korgen ska visa ungefär vad det kostar att leva i Sverige, och hur den kostnaden utvecklas över tid.

Enligt KPI var inflationstakten 7,5 procent i augusti, jämfört med 9,3 procent i juli.

Skillnaden mellan KPI och KPIF är att KPI räknar in förändringar av hushållens bolåneräntor, men i KPIF ligger räntan fast. KPIF påverkas därför inte av ändrade räntesatser för hushållens bolån.

Sedan 2017 är det KPIF Riksbanken använder som målvariabel för inflationsmålet på 2 procent.

KPI och KPIF beräknas och publiceras av Statistiska centralbyrån (SCB) varje månad.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.