Dagens PS

Arbetsmarknaden skriker efter personal: Här är det värst

Bristen på utbildad arbetskraft är störst inom vård och teknik
Bristen på utbildad arbetskraft är störst inom vård och teknik. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 dec. 2023Publicerad: 14 dec. 2023

Bristen på arbetskraft med rätt utbildning är särskilt stor inom vård och teknik, störst brist är det på specialistsjuksköterskor och civilingenjörer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I den årliga undersökningen Arbetskraftsbarometern svarar arbetsgivare på frågor om vilken utbildad arbetskraft som saknas på arbetsmarknaden.

“Bristen på arbetskraft med rätt utbildning är särskilt stor inom vård och teknik. Det saknas till exempel specialistsjuksköterskor inom anestesi och nyutexaminerade i automation”, säger Karolina Eriksson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Brist inom sjukvården

En majoritet av arbetsgivarna inom hälso- och sjukvårdsområdet rapporterar brist på nyutexaminerade sökande för hela 15 av de 18 vårdutbildningar som ingår i undersökningen.

Det handlar om brist på nyutexaminerade specialistsjuksköterskor med inriktning mot psykiatri-, anestesi-, intensiv- och operationssjukvård samt röntgensjuksköterskor.

Tillgången på nyutexaminerade sökande med utbildning till socionom och apotekare bedöms av arbetsgivarna i undersökningen som balanserad.

ANNONS

Senaste nytt

Kommer behöva fler

I Arbetskraftsbarometern 2023 rapporterar de flesta arbetsgivare att tillgången på nyutexaminerade är balanserad för alla civil- och högskoleingenjörsutbildningar som ingår i undersökningen.

ANNONS

Men de bedömer att fler civilingenjörer med inriktning mot energi, elektronik, datateknik och automation kommer behöva anställas på några års sikt.

De tror även att behovet av högskoleingenjörer inom inom el, elektroteknik och datateknik kommer öka.

Brist på gymnasieutbildade

Arbetskraftsbarometern 2023 visar även att det finns brist på utbildade från flera av gymnasieskolans yrkesprogram, bland annat inom automation, fordon samt dator- och kommunikationsteknik.

En majoritet av arbetsgivarna uppger att det är brist på nyutexaminerade inom industriteknisk utbildning, fordonsutbildning och utbildning i automation,

Enligt tidigare undersökningar har det varit brist på nyutexaminerade inom de områdena under de senaste tio åren.

Veterinärer och jägmästare

Inom området naturvetenskap, lant- och skogsbruk samt djursjukvård finns bland annat läkemedelsbolag, skogs- och jordbriksföretag samt kommuner och myndigheter.

ANNONS

Här varierar tillgången på utbildade men arbetsgivare rapporterar brist på nyurtexaminerade veterinärer, jägmästare samt nyutexaminerade med skogsvetarutbildning.

De rapporterar även brist på naturbruksutbildade från gymnasieskolan.

Saknas yrkeslärare

I Arbetskraftsbarometern 2023 bedömer 85 procent av arbetsgivarna dessutom att det är brist på nyutexaminerade sökande med yrkeslärarutbildning.

Då det även är brist på yrkesutbildade på från gymnasiet och högskolan kan bristen på yrkeslärare få en dominoeffekt.

Arbetskraft med erfarenhet

Arbetsgivarna söker i första hand arbetskraft med rätt utbildning och yrkeserfarenhet, det är först när det saknas sökande med yrkeserfarenhet som efterfrågan på nyutexaminerade ökar.

När arbetsgivare bedömer att det är brist på nyutexaminerade sökande är det därför en indikation på att bristen inom det yrket är särskilt stor.

ANNONS

Då Arbetskraftsbarometern är en urvalsundersökning finns det en osäkerhet i resultaten.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Därför växer inte svenska företag Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS