Gå direkt till sidans innehåll
BK Häcken

Dansk trio aktuella att ta över i Häcken

BK Häcken tränarjakten går in i ett skarpt skede.

Enligt initierade uppgifter till Expressen är Henrik Jensen, Niels Frederiksen och Michael Silberbauer alla aktuella till tränarposten.

Även Martin Foystons namn finns med i diskussionerna.

Foto: Gonzales Photo/Gaston Szerman via www.im / www.imago-images.de
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Michael Silberbauer.
Foto: Pro Shots Photo Agency / TT NYHETSBYRÅN

Det var i slutet på förra veckan som BK Häcken meddelade att mästartränaren Per-Mathias Högmo, 64, lämnar föreningen efter 2,5 år där norrmannen lett klubben till flera titlar.

Bland annat vann klubben ett SM-guld och ett cupguld under Högmos styre, och under hösten har laget även spelat i Europa Leagues-gruppspel.

I kväll gör Högmo sin sista match för Häcken borta mot Qarabag.

Parallellt med det pågår klubbens tränarjakt som nu gått in i ett skarpt skede och där Häcken tittar på en rad tänkbara tränarkandidater – både externt som internt.

Tränarna som kan ta över

Expressen kunde redan för två veckor sedan avslöja att Häckens assisterande tränare Martin Foyston var aktuell och fanns med i diskussionerna till att få jobbet.

Vad gäller utländska namn har en rad intressanta kandidater varit uppe på bordet.

Enligt initierade uppgifter till Expressen är bland annat Kalmar FF:s Henrik Jensen aktuell för klubben, men också två danska namn i form av Niels Frederiksen, som står utan jobb efter att ha lämnat Bröndby, och Michael Silberbauer som senast tränade FC Utrecht.

De utländska namnen ska eller har redan intervjuats av Hisingsklubben. Där har till exempel Aftonbladet redan rapporterat om ett möte mellan Frederiksen och Häcken. Silberbauer ses också som ett intressant namn av Häcken och under tiden i Utrecht tränade han Häckens mittfältare Simon Gustafson.

Meriterade tränare

De danska tränarkandidaterna ses också som meriterade.

Silberbauer har utöver tränarjobbet i Utrecht en bakgrund som assisterande tränare i FC Midtjylland samt FC Basel och FC Luzern i Schweiz. Som spelare gjorde han 25 landskamper för Danmark och över 100 matcher för FC Köpenhamn.

Niels Frederiksen har som bekant vunnit ligaguld med Bröndby men även tränat Lyngby, Esbjerg och det danska U21-landslaget. Vad gäller Jensen så tog han över Kalmar inför 2023 och är alltså redan nu ett av namnen som den allsvenska trean har tittat på.

Uppgifterna som Expressen har förtäljer inte vilket av namnen som i dagsläget är favorit till att landa jobbet, men Häcken jobbar brett och skarpt i processen. Det går heller inte att utesluta att nya namn kan tillkomma i processen och förhoppningen är att ha en ny tränare på plats när laget återstartar efter jul och nyår.

Henrik Jensen har lett Kalmar FF i en säsong.
Foto: Patric Söderström/TT
Niels Frederiksen senaste uppdrag var i danska Bröndby.
Foto: Gonzales Photo/Gaston Szerman via www.im / www.imago-images.de

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.