Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppolitikern bjöds på Solvalla – mutor utreds

Järfälla kommun har polisanmält misstänkta mutor i samband med att Centerpartiets gruppledare, vice kommunstyrelseledamoten och tidigare riksdagsledamoten, Aphram Melki låtit sig bjudas av ett bolag på Elitloppet på Solvalla i våras.

En förundersökning pågår hos riksenheten mot korruption.

– Jag är inte orolig för fem öre, säger Aphram Melki och säger att han var inbjuden för att titta på Solvallas miljövänliga travbana.

Aphram Melki på Solvalla.
Foto: Privat
Storfavoriten San Moteur med kusken Björn Goop var stor publikmagnet under Elitloppet på Solvalla i maj.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Aphram Melkis lade upp egna bilder från besöket på Elitloppet.

Det var i maj i år som Aphram Melki, C, själv lade upp på sin Facebooksida att han blivit bjuden på årets upplaga av Elitloppet på Solvalla, en av världens största och mest prestigefulla travtävlingar.

För notan, där också mat ingick, stod ett bolag som kommunen har en affärsrelation med.

”Det var en fantastisk upplevelse och stämning”, skrev Melki och meddelade att han såg fram emot ett givande samarbete med bolaget i framtiden.

Aphram Melki är gruppledare för Centerpartiet i Järfälla kommun och sitter också i kommunstyrelsen där han är förste vice ordförande. Han har ett förflutet som riksdagsledamot under åren 2021 till 2022 och sitter också i juryn för priset ”Årets företagare i Järfälla”.

Aphram Melki satt under förra mandatperioden i riksdagen för Centerpartiet, i dag är han Järfälla kommuns näst högste politiker.
Foto: Centerpartiet

”Korruptionsliknande omständigheter” 

Händelsen kring Solvallabesöket anmäldes till stadens visselblåsarfunktion som utrett omständigheterna sedan sommaren. Efter att en extern advokatbyrå granskat uppgifterna och konstaterat att anmälaren beskriver ”korruptionsliknande omständigheter och fakta” som kunde utgöra fullbordat mutbrott fick kommunen rådet att polisanmäla.

Vilket också skedde.

Nu kan Expressen avslöja att en förundersökning om mutbrott pågår hos riksenheten mot korruption.

– Det är en pågående förundersökning, säger åklagaren Johan Lindmark.

Flera förhör har redan hållits i utredningen som rör både givande och tagande av muta. Enligt åklagaren kommer man inom kort att kalla till ett första förhör med misstänkt i ärendet, men han vill i övrigt inte kommentera något i utredningen.

Dagen efter att han bjudits på Elitloppet hyllade Aphram Melki bolaget som stod för notan.

Aphram Melki: ”För att jävlas”

Ingen är ännu delgiven misstanke i utredningen, men en offentlig försvarare är utsedd för den utpekade mutgivaren: en välrenommerad företagare i Stockholmsområdet.

Aphram Melki säger att han inte är orolig.

– Jag har inte blivit förhörd av någon. Det har inte hänt någonting så jag utgår ifrån att det inte är något. Det finns inget att ta tag i, säger han och menar att allt handlar om ett politiskt spel där personer i kommunens opposition ogillar hans arbete.

– Det är politiker som är irriterade som kontaktar dig. Det är väl det? För att jävlas på ren svenska, säger Aphram Melki.

Han medger att han blev inbjuden till Solvallas elitlopp. Bakom inbjudan stod ett bolag som kommunen har en affärsmässig relation med, men inte som kund, och Melki har en formell roll som representant för Järfälla kommun i en verksamhet där bolaget också ingår. I Facebook-inlägget efter besöket anger han också att han närvarade som representant för Järfälla kommun.

Förklaringen: Föreläsningar om miljöarbete

Men Aphram Melki själv förkastar hela resonemanget om att han skulle ha gjort något fel eller ens haft möjlighet att bli mutad med tanke på hans relation till bolaget.

Arrangörerna av Elitloppet vittnade i år om ett enormt tryck efter biljetter och paketbiljetterna för flera tusen kronor med mat, dryck och trav sålde slut redan på 25 minuter.

Särskilt eftertraktade var söndagsbiljetterna den 28 maj, den dag Aphram Melki var på plats.

Han bjöds på loppet och en lättare måltid enligt honom själv, men menar att syftet var att han skulle närvara på föreläsningar om bolagets miljöarbete på Solvalla.

Biljetterna till Elitloppet på Solvalla är eftertraktade.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD

– Det finns ingen jävsituation. Det finns inga beslut som jag kan gå in och stödja, säger han och beskriver händelsen som ett verksamhetsbesök som politiker ofta inbjuds till.

– Det fanns en bit mat förstås men mest var det föreläsningar om just vad de håller på med, vad de har levererat som företag och kommer att leverera.

Det handlade väl också om att delta på loppet och ni var inbjudna till restaurangen på mat?

– Det var ju lättare mat, ja. Inget annat tror jag. Jag spelar inte, så jag har inte deltagit i någon satsning på något sätt.

”Bricka i politiskt vävspel”

Det inbjudande bolaget nämner inga föreläsningar då de på sin hemsida beskriver arrangemanget. Istället beskrivs hur de bjudit in till nätverkande av exklusivt slag, till mat och själva loppet med dess hästar av internationell klass.

I ett mejl skriver företagaren nu att det var ett ”vanligt kundevent” där också föreläsningar ingick och att han inte vill föregripa polisens utredning.

”För mig framstår anmälan som en bricka i ett politiskt rävspel som vi inte har något med att göra”, skriver företagaren och menar att ”inga affärsförhållanden eller kommersiella intressen föreligger mellan mig, bolaget och politikern”.

Järfälla kommun polisanmälde

Expressen har varit i kontakt med Järfälla kommun där man är mycket förtegen om anmälan och omständigheterna runt den.

– Jag kan inte kommentera eventuella polisanmälningar som kommunen har gjort, säger Kristofer Duarte, kanslichef vid Järfälla kommun.

Kommunens första egna utredning ska bara ha kommit fram till att händelsen eventuellt varit ett brott mot kommunens interna policy, men advokatbyrån menade senare att det också kunde röra sig om misstänkt mutbrott.

Enligt åklagaren kommer den person som pekas ut som mutgivaren delges misstanke om brott i samband med ett förhör efter nyår. Därefter fattas beslut om också den som pekas ut för att ha tagit emot den påstådda mutan kommer delges brott.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.