Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    ECB lämnar styrräntorna oförändrade

    14 dec 2023
    Trifeh Amini

    Europeiska centralbanken (ECB) lämnar som väntat sina styrräntor oförändrade.

    Det är andra mötet i rad som ECB väljer att låta räntorna ligga. Vid sitt senaste möte i oktober satte ECB punkt för en svit på tio räntehöjningar i rad.

    Den viktiga räntan på bankinsättningar i ECB ligger i och med räntebeskedet kvar på rekordhöga 4 procent.

    ECB-chefen Christine Lagarde ska hålla en pressträff i Frankfurt efter räntebeskedet.

    ECB-beskedet kommer dagen efter att amerikanska centralbanken Fed också valde att lämna räntan oförändrad. Fed räknar med minst tre räntesänkningar på vardera 0,25 procentenheter under 2024, vilket har stärkt marknadens optimism och lyft börser världen över.

    Inflationen i eurozonen föll enligt preliminära beräkningar till 2,4 procent i november, vilket överträffade analytikernas förväntningar. Nästan samtliga euroländer visar dessutom upp en negativ inflation på månadsbasis. (TT)

Senaste nyheterna
  • TT
    28 min

    Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

    Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

    Terrorgruppen IS Afghanistanbaserade gren IS Khorasan har tagit på sig dådet – men från Kreml riktas anklagelserna fortsatt mot Ukraina.

    Nu hävdar den kommitté som fått i uppdrag att utreda dådet att förövarna tagit emot ”betydande summor pengar och kryptovaluta” från Ukraina, som sägs ha använts för att förbereda brottet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Tass.

    En person som misstänks för att ha deltagit i finansieringen av terrorattacken har identifierats av kommittén, som kräver att han grips.

    Sedan terrordådet har fyra huvudmisstänkta gripits, tillsammans med flera personer som misstänks för kopplingar till dådet.

  • TT
    15.29

    Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

    Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas.

    Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

    För två veckor sedan utsågs Mohammad Mustafa, Abbas närmaste ekonomiska rådgivare, till premiärminister av presidenten.

    Mustafa, som tidigare bland annat har arbetat på Världsbanken, utlovade en regering där oberoende och partipolitiskt fristående experter får ministerposter.

    Ett av kraven för att en tvåstatslösning ska vara möjlig, från inte minst USA, har varit att en ny generation palestinier måste släppas fram i det nya styret.

    Samtliga nya ministrar är relativt okända sedan tidigare. Flera av dem är från Gaza, men det är oklart om de fortfarande befinner sig i det krigshärjade området. Inrikesminister blir Ziad Hab al-Rih, medlem i Abbas sekulära parti Fatah.

  • TT
    15.10

    Anhöriga släppta efter mordet i Mark

    De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

    Misstankarna mot den häktade 17-åringen har samtidigt stärkts, enligt åklagaren.

    De anhöriga häktades förra veckan för grovt skyddande av brottsling samt för vapenbrott. Men Hovrätten i västra Sverige konstaterar att åklagarens bevisning inte är tillräckligt stark för häktning, sedan en av försvarsadvokaterna överklagat.

    Åklagaren beslutade därför att häva även den andra häktningen. Misstankarna om grovt skyddande av brottsling kvarstår dock.

    En första preliminär obduktion har nu också gjorts av den dödade flickan. Den visar att hon troligtvis dog samma dag som hon försvann. Misstankarna mot pojken har dessutom stärkt, säger åklagaren.

  • TT
    14.59

    En häktad för mord i Uppsala i september

    En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

    Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten är personen född 2002.

    Det var den 12 september som en man i 25-årsåldern hittades skjuten i ett trapphus i stadsdelen Sala backe. Han fördes till sjukhus men förklarades död.

    Åklagare och utredare kommer inte lämna ytterligare information för närvarande.

  • TT
    13.54

    Höjd BNP-siffra från USA

    USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

    Det kan jämföras med 3,2 procent i en preliminär beräkning.

    Reaktionen på räntemarknaden i USA var måttlig efter justeringen.

  • TT
    13.22

    Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

    Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde.

    – I nuläget är det vår bedömning, säger Daniel Veivo Pettersson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla, på en pressträff.

    Det finns misstanke om att en verksamhet ”uppe på höjden” är orsaken till jordskredet. Enligt åklagaren finns flera möjliga verksamheter som kan ha bidragit till skredet.

    Några av bolagen har koppling till varandra, enligt Veivo Pettersson.

    Företrädare för två bolag har medverkat till att schaktmassor har placerats upp på höjden. Man misstänker att schaktmassorna delvis ligger i rasmassorna efter skredet.

    – Vi har jobbat med att ringa in den verksamhet som är aktuell, säger Vievo Pettersson.

  • TT
    12.45

    Insats på polisstation – misstänkt handgranat

    En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

    Fyndet gjordes vid lunchtid på torsdagen i en beslagtagen bil, enligt polisen.

    – Det pågår en insats som har att göra med att man har hittat ett objekt i ett fordon som är kopplat till utredningsåtgärder som man gör i en pågående förundersökning, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg.

    – I detta då har man gjort fynd och har startat en förundersökning kopplat till grovt brott mot lagen om explosiva varor.

    Exakt vad det är för ett föremål som har hittats kan polisen inte gå in på.

    Nationella bombskyddet har kallats till platsen.

    – Det är ingen fara för personer som är i byggnaden. Man har inte behövt utrymma byggnaden, säger Landberg.

  • David Nilsson
    11.49

    Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

    Regeringen snabbar på riktlinjerna om skärmanvändning. Istället för vid årsskiftet ska Folkhälsomyndigheten nu presentera riktlinjerna den 1 september.

    Myndigheten fick uppdraget i maj förra året, och på frågan varför regeringen inte satte en kortare deadline redan från början svarar socialminister Jakob Forssmed (KD) att det handlar om avvägningar.

    – Det är alltid en avvägning mellan ett gediget underlag, det ska vi fortsatt ha, men nu ser vi att det behöver fram snarare förr än senare. Det finns en stor efterfrågan på vad en rimlig användning är. (TT)

    Läs mer här.

  • TT
    11.07

    16 år för dödsskjutning i Jakobsberg

    En man döms till 16 års fängelse för mord på en man i 20-årsåldern i Jakobsberg förra året. Ytterligare tre personer döms av Attunda tingsrätt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot till fängelse i två år och tio månader.

    Det var på eftermiddagen den 8 maj i fjol som offret, en man i 20-årsåldern, hittades skjuten utomhus i Jakobsberg nordväst om Stockholm efter larm om höga smällar. Han fördes svårt skadad till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

    Fyra unga män åtalades för mordet som de enligt åklagarsidan begick tillsammans och i samförstånd.

    Enligt polisen har mordet koppling till konflikter mellan kriminella nätverk.

  • TT
    11.07

    Polis utreder dubbelmord i Gävle

    Polisen utreder ett misstänkt dubbelmord i Gävle efter att två personer hittats döda i en bostad i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

  • TT
    11.02

    Anhöriga släppta efter mordet i Mark

    De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts.

    De två personerna är anhöriga till den 17-åriga pojke som är misstänkt för att ha mördat en jämnårig flicka i Marks kommun. Flickan försvann den 14 mars och hittades död fyra dagar senare.

    De anhöriga häktades förra veckan för grovt skyddande av brottsling samt för vapenbrott.

    Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina