En polis i Stockholms län betygsatte kvinnliga kollegors kroppar.
En polis i Stockholms län betygsatte kvinnliga kollegors kroppar. - Foto: Johan Nilsson/TT & Gorm Kallestad

Polis betygsatte kollegors kroppar och ville "göra det i baksätet" – åtal läggs ner

En polisman i Stockholms län utreddes för sexuellt ofredande efter att ha agerat högst olämpligt mot kvinnliga kollegor. Polisen ska bland annat ha betygsatt deras kroppar och "velat göra det i baksätet".


En polisman i Stockholms län anmäldes vid upprepade tillfällen efter att ha haft ”oönskade och högst olämpliga dialoger av sexuell karaktär” med en kvinnlig kollega, det skriver nyhetsbyrån Siren. 

Polisen betygsatte kollegornas kroppar

Polisen, som utretts för sexuellt ofredande av Åklagarmyndigheten, ska dessutom ha betygsatt kvinnliga kollegors kroppar under en personalfest. När han åkte i en polisbil med den kvinnliga kollegan ska han även ha sagt att de två skulle ”gjort det i baksätet” om inte en tredje person varit med i bilen. 

I utredningen mot polisen, som Nyheter24 tagit del av, framgår det att ”yttranden kan vara straffbara som sexuellt ofredande om de har en tydlig sexuell inriktning. Ett straffrättsligt ansvar är dock enligt förarbetena knutet till att det funnits ett sexuellt intresse hos gärningsmannen”.

Utredning om sexuellt ofredande läggs ned

Att ett straffrättsligt ansvar skulle vara aktuellt anser Åklagarmyndigheten inte är fallet, utan de väljer istället att lägga ned utredningen om sexuellt ofredande då ”det saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Dock betonar åklagaren att hen bedömer flera av yttrandena, som kvinnan beskrivit, som högst olämpliga, men att de inte är straffbara som sexuellt ofredande eller ofredande.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!