ECB lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 4,50 procent 

Taggar i artikeln

ECB
ECBECB
Publicerad
Uppdaterad

ECB lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 4,50 procent. Utlånings- och inlåningsräntorna hölls också oförändrade vid 4,75 respektive 4,00 procent.

Finwire

”Även om inflationen har gått ner under de senaste månaderna är det sannolikt att den tar fart igen temporärt inom kort”, skriver ECB i en kommentar.

ECB uppger att de tidigare räntehöjningarna fortsätter med kraft slå igenom i ekonomin. Stramare finansieringsförhållanden dämpar efterfrågan och detta hjälper till att driva ner inflationen.

”ECB-rådet är fast beslutet att se till att inflationen inom rimlig tid återgår till det medelfristiga 2-procentsmålet. Baserat på sin aktuella bedömning anser ECB-rådet att dess styrräntor är på nivåer som, om de upprätthålls tillräckligt länge, kommer att ge ett viktigt bidrag för att nå detta mål”, skriver ECB.

Annons

Vidare uppger ECB att ECB-rådets framtida räntebeslut kommer att säkerställa att dess styrräntor sätts på tillräckligt restriktiva nivåer så länge som är nödvändigt.

ECB-rådet kommer att fortsätta att följa ett databeroende tillvägagångssätt för att fastställa vilken nivå som är lämplig och hur länge restriktionen ska bestå.

Annons