Dagens PS

Otippade ingrediensen som lyfter julskinkan

julskinka Guinness
Torr julskinka gör ingen glad. Här kommer tricket som kommer imponera på släkten i jul. Kanske även få jultomten att tappa hakan. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 dec. 2023Publicerad: 14 dec. 2023

Det finns anrättningar du inte har råd att misslyckas med. En av dem är julskinkan. Här kommer tipset som kommer att imponera stort på tjocka släkten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Julen är mycket saker.

Har du varit med ett tag har du sannolikt tvingats erfara att förväntningar har en given plats i julstöket. Att göra vare sig svärmor eller kusinen från landet besviken i år igen är således inte ett alternativ.

I synnerhet inte när det kommer till de kulinariska upplevelserna – till exempel julskinkan.

Tur är väl då att vi bjuder på tipset som kommer att rädda dig, skinkan, och i förlängningen – julen i år.

Torr julskinka – ingen höjdare

Ett av de vanligaste problemen med julskinka är att den lätt kan bli torr, och det gör ju ingen glad.

Ett dilemma som enligt experterna löser sig på bästa sätt om du låter en burk med Guinness följa med julgrisen in i ugnen, skriver The Drinks Business.

För att uppnå bästa resultat öser du sedan skinkan med ölen var tionde minut genom hela tillagningen.

ANNONS
julskinka
Guinness karaktär gör underverk för både julskinkan och glasyren enligt de som vet. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Senaste nytt

Varför just Guinness?

Detta då ölen håller skinkan saftig och samtidigt ger den en djup smak som gifter sig fint med grisens sötma.

Stoutens jästa karaktär bjuder även på toner av kaffe och choklad som tar glaseringen av skinkan till oanade höjder. Självklart tipsar vi om glasyren här.

Tips! Ingen fan av Guinness? Ingen fara. Välj med fördel en annan valfri porter eller stout, med eller utan alkohol.  

Glasyr med Guinness

Ingredienser:

1 burk Guinness

ANNONS

Några nypor farinsocker

2 teskedar senap

Eventuellt en tesked honung

Så här gör du:

  1. Värm upp Guinness i en kastrull och tillsätt farinsocker och senap.
  2. Rör om försiktigt tills vätskan börjar tjockna. Pensla blandningen på julskinkan.
  3. Baka därefter skinkan i ugn tills julskinkan fått en vacker, karamelliserad och lätt krispig yta.

Svårare än så är det inte. Julen är räddad och du vet vem du ska tacka.

Relaterad läsning:

Årets julskinka 2023 – bäst i alla tester

ANNONS

Läs även:

Franskt så in i Norden: Här är vinerna från Nobelfesten

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS