Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog ger den senaste prognosen. Men frågan är: Blir det en vit jul eller inte? Foto: Johanna Waak/SVT

Nu är det klart: Så blir vädret på julafton

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den senaste prognosen kommer snön i de sydligaste delarna av Sverige att smälta bort inom de närmsta dagarna. Men trots det så kan det bli en vit jul ända ner till Skåne.

I helgen väntas det betydligt högre temperaturer i hela Sverige när varmluft drar in från Atlanten.

Från att ha varit under 20 minusgrader i norra Sverige visar prognosen plusgrader ända upp över norra Norrlands kustland.

Från norra Uppland och norra Dalarna ligger snön tjock på marken och den kommer troligtvis ligga kvar över julen. Och även om snön fortfarande ligger tjock på Sveriges sydligaste delar – kommer troligtvis den smälta bort under helgen.

Kan komma snö på julafton

Men trots att det är en dyster prognos för den snögalne – så finns det fortfarande en chans för snö på julafton.

– I mitten av nästa vecka, när vi närmar oss vintersolståndet, så ser lågtrycket ut att gå på sydligare banor. Det innebär kallare luft och att det kan komma nyfallen snö till själva julafton, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

”Se hela prognosen i klippet ovan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.