Foto: Janice Haney Carr

Legionellan bekämpad – nu är duscharna ofarliga igen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i onsdags kväll har Region Öst jobbat hårt med att hetvattenspola hela Vrinnevisjukhusets vattensystem för att få bort legionellabakterier som växt till.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping införde duschförbud på torsdagen efter att bakterien legionella växt till på flera ställen i sjukhusets vattensystem.

– Jättemånga har jobbat stenhårt. Alla som normalt jobbar med fastighetsskötsel har enbart hållit på med hetvattenspolningen i vårt stora ledningssystem, säger Tobias Ekenlie sjukhusansvarig chef på Vrinnevisjukhuset.

Växer till i mellanvarmt vatten

På särskilt utsatta ställen i vattenledningarna tar sjukhuset tätare prover. Odlingen tar nio dagar och i onsdags fick de svar på proverna som togs 4 december. De visade att 11 av 70 prover hade för höga halter av Legionellabakterier. Hett vatten dödar bakterierna.

– De viktigaste vårdavdelningarna kunde redan igår använda duscharna. Och snart har vi gått igenom alla duschar på hela sjukhuset. Det blir klart idag, säger Tobias Ekenlie.

Duschdimman kan smitta

Badbassängen har varit stängd, men det är inte pga badvattnet utan för duscharna i omklädningsrummen.

Legionellabakterier kan leda till luftvägsinfektioner som riskerar att bli allvarliga för personer med sämre immunförsvar. Och det är duschdimman man andas in som kan smitta. Att dricka vattnet är ofarligt.

Få fall – liten risk att smittas

Regionsjukhuset tar täta prover och har rutiner för att spola igenom alla kranar med varmt vatten veckovis. 

– Nu ska vi se över hela vattenförsörjningssystemet på sjukhuset. Och rutiner korrekta, säger Tobias Ekenlie.

Patienter som kontaktar sjukvården med infektionssymptom uppmanas att berätta att man nyligen vårdats på Vrinnevisjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.