Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ukraina

Pensionsjättarna är Kremls bästa vänner

Svenskt pansar gör succé på slagfältet, och på börsen rusar försvarsaktierna. Men pensionsjättarna rynkar på näsan. Det kan stå både spararna och Sverige dyrt.

Snabb, säker och farlig. Stridsfordon 90 har många egenskaper som uppskattas av de ukrainska soldaterna. Fordonet på bilden befinner sig dock på Gotland.
Foto: EMY ÅKLUNDH / FÖRSVARSMAKTEN
Ukrainska soldater fick utbildning på stridsfordon 90 i Sverige. Nu används de 50 fordonen både i Bachmut och Lyman.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trots att kriget i Ukraina fått svenska folket att ändra sin syn på försvarsindustrin fortsätter flera AP-fonder och storbanker att svartlista bland annat Hägglunds, som tillverkar stridsfordon 90.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Ett prickskyttegevär i 40 millimeter”. Så kallas stridsfordon 90 av ukrainska soldater, som kör svenskt pansar i striderna runt Bachmut. Vagnchefen Anatolij säger till Svenska Dagbladet att ”det är det allra bästa som Europa har försett oss med”.

Hans president verkar hålla med. Under sitt Oslobesök i veckan tackade president Zelenskyj särskilt för stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer.

CV90, som fordonet heter utanför Sverige, håller internationell toppklass. Det kombinerar gott skydd för soldaterna med träffsäkerhet och snabbhet. Egenskaper som gör skillnad på de öppna fälten i Ukraina – och som har vunnit flera upphandlingar åt Hägglunds: 246 stridsfordon till Tjeckien. 152 stridsfordon till Slovakien. Dessutom ska de hittills 50 stridsfordon som det svenska försvaret skänkt till Ukraina ersättas

I Örnsköldsvik har man mer än dubblerat personalstyrkan för att hinna med beställningarna.

Svenskt pansar försvarar i förlängningen hela Europas frihet, för Putins imperieambitioner slutar inte i Kiev. Det är något att vara stolt över. Att den svenska försvarsindustrin går på högvarv är dessutom goda nyheter i en svajig ekonomi. 

Men alla jublar inte. 

Nyligen kunde Affärsvärlden visa att flera pensionsfonder fortfarande bojkottar både Hägglunds och Bofors. Moderbolaget BAE Systems, som är Europas största försvarsföretag, räknas som indirekt involverat i USA:s, Frankrikes och Storbritanniens kärnvapenprogram. Och det anses inte ”socialt hållbart”.

Det är en skam att pensionsfonderna inte vill investera i företagen som vi behöver för att försvara vårt land

Men dessa länder har rätt att behålla och underhålla sina kärnvapenarsenaler, enligt FN:s icke-spridningsavtal – och dessutom är de Natomedlemmar, som Sverige hoppas att snart kunna alliera sig med.

Demokratiska stater har all rätt att tillverka, köpa och inneha vapen för att försvara sig. Ändå väljer både de statliga pensionsjättarna AP1 och AP7 och storbanker att svartlista fullt lagliga företag. Med tanke på hur försvarsindustrins aktier har rusat på börsen sedan Putins anfallskrig inleddes – BAE Systems har stigit med 76 procent sedan dess – betyder det att spararna har gått miste om en chans att få se pensionen växa.

Ännu värre är att jättarnas beslut undergräver den svenska säkerhetspolitiken. Det kan stå oss dyrt.

Ryssland har gått in i en krigsekonomi, med 3,5 procent bnp-tillväxt i år. Försvarsindustrin jobbar treskift och Putin har annonserat att en massiv upprustning har inletts. Om Ryssland skulle vinna i Ukraina är risken stor att kriget kommer ännu närmare Sveriges gränser. 

Att den svenska försvarsindustrin kan leverera är därför en ödesfråga, både för Ukraina och för oss själva. Det är en skam att pensionsfonderna inte vill investera i företagen som vi behöver för att försvara vårt land. 

Tro inte att Ryssland skulle drömma om att bakbinda sin stridsförmåga så här.