Annons

Annons

Annons

Sverige

Domstolschef: Måste jobba mer med säkerhet

Domstolar måste jobba ännu hårdare med säkerheten för att förhindra läckor och infiltration.

Det menar chefen vid Attunda tingsrätt, där en anställd nu får fängelse efter att ha läckt hemlig information till ett kriminellt nätverk i området.

Den dömda kvinnan har arbetat som handläggare vid Attunda tingsrätt och därigenom hanterat handlingar som bland annat rört hemliga tvångsmedel mot personer i ett kriminellt nätverk i Sollentuna. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Kvinnan som jobbade som handläggare dömdes på torsdagen till fängelse i ett år och nio månader för bland annat grovt brott mot tystnadsplikt och grovt dataintrång.

– Som arbetsgivare och företrädare för domstolen ser vi naturligtvis oerhört allvarligt på domen mot vår tidigare medarbetare, säger Anders Dereborg, lagman vid Attunda tingsrätt.

– Det här är ju naturligtvis förtroendeskadligt för oss och hela rättsväsendet, fortsätter han.

Annons

Annons

Redan då misstankarna uppdagades genomfördes en genomlysning av säkerhetsriskerna vad gäller infiltration och läckage av hemliga uppgifter, säger Dereborg.

– Det här arbetet kommer nu fortsätta intensivt och det gäller både i den här domstolen, jag vet att det även gäller i andra domstolar och inom hela Sveriges domstolars organisation.

Vad är det ni förändrar, rent konkret?

– Vi försöker ju titta på hela linjen från rekryteringsprocesser till rutiner och kontroller under arbetets gång. Det är en hel palett av åtgärder och översyner.

Borde ni ha gjort mer innan det här uppdagades?

– Vi har varit medvetna om den förändrade säkerhetssituationen vi lever i. Men det här har satt fingret på att vi måste arbeta än mer hårt och effektivt när det gäller säkerheten. Vi kan behöva göra mycket mer och vi har säkert mycket mer att arbeta med.

Domstolsverket, som har till uppgift att stödja domstolarna, är "medvetna om utvecklingen i samhället och vidtar kontinuerligt" åtgärder, skriver presstjänsten i en kommentar till TT efter domen.

"Det pågår till exempel ett arbete med att skärpa säkerhetsrutinerna i olika avseenden, inte minst i samband med rekrytering. Därför ställs det numera i högre utsträckning frågor i rekryteringsprocessen om bland annat kriminella kontakter och sårbarhet när det gäller otillåten påverkan".

Annons

Verket planerar även att skicka in en begäran om lagändring för att kunna ta utdrag ur misstanke- och belastningsregister på fler personer vid domstolen än vad som är möjligt i dag.

Annons

Anders Dereborg säger att händelsen under hösten har skapat "stor förstämning" bland de anställda på domstolen.

– Inte minst bland de som arbetade nära den här aktuella medarbetaren. Men naturligtvis har det påverkat hela tingsrätten och det är väldigt tråkigt att alla lojala, ansvarsfulla och hårt arbetande medarbetare vid tingsrätten ska behöva genomleva detta.

Annons

Annons

Till toppen av sidan