Efter Valves lansering av Steam Deck i början av 2022 uppstod ett meme bland användare som skrev lyriskt om hur utblåsluften från ventilen på ovansidan av den handhållna speldatorn, mellan USB- och ljudkontakterna, luktar gott. Användare skrev på bland annat Twitter (numera X) om hur gott det luktar, och många nämnde ”nyelektronikslukt” ungefär som den välbekanta nybilslukten.

Nu, knappt två år senare, verkar lukten ha avtagit hos många tidiga kunder som nu istället skriver om hur lukten har försvunnit, rapporterar IGN. ”Den är borta. Helt jävla borta. Som tårar i regn” skriver en användare med spelad melankoli på Reddit. Användare har spekulerat i att nostalgi kan ligga bakom: Lukten sägs påminna om den från gamla tv-spelskonsoler när de var nya.

Valves support tycker dock inte att det är någon bra idé att sitta och insupa Steam Deck-aromen. I en tråd på Reddit delar användaren Metapod100 en skärmavbildning på en chattsession med Steam-supporten. Metapod100 frågar om det är ofarligt att andas in utblåsluften från ovansidan av Steam Deck, och får till svar att det i allmänhet inte kan rekommenderas. Det finns inga särskilda hälsovarningar, skriver supporten, ”men var vänlig avstå från det här beteendet för att skydda din hälsa”.

Vad tycker du: Luktar Steam Deck godare än annan elektronik? Har du några särskilda luktminnen av datorer och tv-spel?