Annons

Annons

Annons

Ekonomi

Efter läckan: Ny risk för svenska skattefuskare

Uppemot 200 svenskar som misstänks ha skattefuskat, men hittills klarat sig undan, riskerar nu att avslöjas och polisanmälas.

Dokument med uppgifter ur den så kallade pandoraläckan om svenskarna är på väg till svenska Skatteverket.

Skatteverket får hjälp från Tyskland i granskningen efter Pandoraläckan. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Uppgifterna Skatteverket väntar på kommer från det tyska skatteverket och har sitt ursprung i pandoraläckan. Det var det internationella journalistnätverket ICIJ som hösten 2021 publicerade läckta dokument om hur tiotusentals rika och inflytelserika personer och företagsägare gömt sina tillgångar i skatteparadis. På listan finns mer än 200 svenskar.

Annons

Efter läckan har myndigheter samarbetat internationellt,.

– Det tyska skatteverket har fått tillgång till hela materialet och kommer att skicka de dokument som är kopplade till Sverige till oss. Vi hoppas att det kan ske ganska snart, säger Lena Bergkvist, programledare för internationellt skatteundandragande vid Skatteverket.

Flaggar för koll

Skatteverket gör ingen hemlighet av att en fördjupad granskningen är på gång.

– Vi vill tala om att pandoraläckan visar att det finns svenskar som förmodligen undanhållit skatt. Samtidigt vill vi tala om att vi har det här starka internationella samarbetet, säger Lena Bergkvist.

Annons

Skatteverket uppmanar samtidigt de berörda svenskar som ännu inte hört av myndigheten att göra en skatterättelse senast den 29 februari, för att slippa skattetillägg och polisanmälan för skattebrott.

– Finns man i materialet är det för sent att komma in med en rättelse efter det datumet, säger Lena Bergkvist.

Tre miljarder kronor

Hittills har Skatteverket endast haft namnen på svenskarna på listan. En del av dessa har Skatteverket börjat kontrollera utifrån de uppgifter myndigheten själv kan uppbringa. Ärendet kommer i ett nytt läge när de läckta dokumenten tillkommer.

Hur mycket skattepengar som undanhållits återstår också att se. Lena Bergkvist jämför med en tidigare läcka, som berörde cirka 300 svenskar.

– Panamaläckan har i granskningar givit oss drygt tre miljarder svenska kronor i undanhållen skatt. Det visar på att det är stora pengar i de internationella undandragandena, säger Lena Bergkvist.

Annons

Fakta

Fakta: Pandoraläckan

Journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, publicerade 2021 information från den så kallade Pandoraläckan på sin webbplats.

SVT:s Uppdrag granskning var den enda svenska redaktion som deltog i samarbetet.

Informationen visade hur rika och inflytelserika personer gömde tillgångar i skatteparadis.

Läckan omfattar uppgifter om mer än 27 000 företag och 29 000 ägare runt om i världen. Uppgifterna kom från 14 byråer och företag i bland annat Belize, Brittiska Jungfruöarna och Hongkong.

Källor: Skatteverket och SVT

Annons

Annons

Till toppen av sidan