Annons

Annons

Annons

Politik i EU

Historiskt ja till Ukraina när Ungern smet ut

Ukraina och Moldavien får börja förhandla om medlemskap i EU efter historisk dramatik i Bryssel.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är emot och sätter ännu stopp för mer EU-miljarder till Ukraina. Men när medlemsförhandlingarna togs upp lämnade han rummet och lät övriga länder ge grönt ljus.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán under EU-toppmötet i Bryssel.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Beslutet kom överraskande tidigt under torsdagskvällen. EU:s rådsordförande Charles Michel meddelade att stats- och regeringscheferna kommit överens om att inleda medlemsförhandlingar med Ukraina och Moldavien. Utöver det beslutades att ge Georgien status som kandidatland.

– Otroligt viktigt och inte alls självklart. Jag var rädd att även det skulle blockeras, men nu har de fått en väldigt tydlig signal om att efter det här kriget så är deras framtid i EU, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en nattlig pressträff i Bryssel.

Beslutet kom till trots skarp kritik från Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

– Utvidgningen är en meritbaserad, juridiskt detaljerad process. Vi har satt upp förhandsvillkor och utifrån EU-kommissionens utvärdering är tre av sju inte fullföljda. Så det finns ingen anledning att inleda förhandlingar nu, sade han på väg in till mötet.

Annons

Annons

Tysk idé?

Efter åtta timmars förhandlande valde han sedan att lämna mötesrummet när beslutet skulle fattas. På så vis behövde han inte delta i beslutet – men kunde heller inte stoppa det.

Enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe väcktes idén om att Orbán tillfälligt skulle gå ut av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Ulf Kristersson var en av många som togs på sängen.

– Exakt vad som hände vet jag ärligt talat inte. Plötsligt fanns det en möjlighet. Det var ingen kupp på något sätt. Av någon anledning kunde vi bli eniga genom att de helt enkelt avstod. Jag vet inte exakt vad det berodde på, säger statsministern.

Orbán förklarar själv i ett inlägg på sociala medier.

– 26 andra länder (i EU) insisterade att beslutet skulle tas. Ungern ville inte delta i det här dåliga beslutet och därför deltog inte Ungern, säger han.

Frankrikes president Emmanuel Macron i samtal med Ungerns premiärminister Viktor Orbán inne på EU:s toppmöte i Bryssel.
Öppna bild i helskärmsläge

Zelenskyj tackar

Irlands premiärminister Leo Varadkar är en av flera som tackar Orbán för den ytterst ovanliga lösningen, som i princip ingen hade väntat sig på förhand.

– Han valde helt enkelt att inte använda sitt veto. Jag måste säga att det respekterar jag honom för, säger Varadkar under en paus i toppmötet.

Till ett verkligt medlemskap för Ukraina är det dock fortfarande långt. Härnäst väntar att enas om ett förhandlingsramverk som måste godkännas av samtliga länder. Först därefter kan man inleda riktiga förhandlingar, som beräknas ta många år.

Annons

Exempelvis har lilla Montenegro förhandlat med EU sedan 2012, utan att ännu vara riktigt nära ett EU-inträde.

Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är ändå stolt och nöjd.

"Jag gratulerar varje ukrainare den här dagen", skriver presidenten på X.

Inne på EU-toppmötet välkomnade även EU-ledarna en uppgörelse om EU:s tolfte sanktionspaket med anledning av Rysslands krig i Ukraina – även om uppgörelsen formellt ännu inte är klar. I paketet ingår bland annat fler visumförbud och frysta tillgångar men också åtgärder mot den ryska diamantbranschen.

Fakta

Fakta: Besluten i Bryssel

Här är EU-ländernas beslut om utvidgningen:

Ukraina och Moldavien får inleda formella medlemskapsförhandlingar med EU. Nästa steg blir nu att anta så kallade förhandlingsramverk. Själva förhandlingarna väntas sedan ta flera år, med många hårda villkor som måste uppfyllas.

Även med Bosnien och Hercegovina öppnas för medlemskapsförhandlingar, men först sedan landet uppfyllt en rad ytterligare krav. EU-kommissionen ska återkomma i mars 2024 med en lägesrapport om det.

Georgien får officiell status som kandidatland – ett steg på vägen mot att också få börja förhandla.

EU-länderna är också överens om att utreda vilka interna reformer som kan behövas för att framtida utvidgningar ska bli framgångsrika. En plan för det ska tas fram senast till nästa sommar.

Källa: Europeiska rådet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan