Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

USA uppmanar Putin fångförhandla i ”god anda”

Under sin drygt fyra timmar långa "årliga frågestund" på torsdagen fick Rysslands president Vladimir Putin frågor om två högprofilerade amerikaner som hålls frihetsberövade i Ryssland.

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Alexander Zemlianichenko

Annons

Det handlade dels om Wall Street Journals journalist Evan Gershkovich och dels den spiondömde tidigare marinsoldaten Paul Whelan.

Putin svarade då att det "finns kontakter i frågan och dialogen pågår, men det är inte okomplicerat".

– Jag hoppas att vi kommer att hitta en lösning. Men den amerikanska sidan bör också lyssna på oss och fatta ett beslut som passar den ryska federationen.

Annons

I svaret några timmar senare från USA:s utrikesdepartement uppmanades Putin att "förhandla i god anda".

Annons

"Moskva har hittills vägrat godta alla amerikanska erbjudanden kopplade till en frigivning av två amerikaner som hållits fängslade i Ryssland", löd det amerikanska uttalandet.

– Det finns ett betydande erbjudande som vi gjorde så sent som för några veckor sedan, sade utrikesdepartementets talesman Matthew Miller på en pressträff och tillade att erbjudanden "avvisats varje gång" av Ryssland.

Evan Gershkovich greps i mars i år under en reportageresa till Jekaterinenburg, anklagad för spioneri. Den ryska federala säkerhetstjänsten påstod att han agerade på USA:s vägnar för att samla information om ryska statshemligheter om verksamheten i ett företag i försvarsindustrin.

Paul Whelan är affärsman och tidigare amerikansk marinsoldat. Han har amerikanskt, kanadensiskt, brittiskt och irländskt medborgarskap. Han greps i Ryssland i december 2018 och anklagades för spioneri. Den 15 juni 2020 dömdes han till 16 års fängelse.

Annons

Annons

Till toppen av sidan