Tänder från vikingatiden undersöks med röntgen.
Tänder från vikingatiden undersöks med röntgen. - Foto: Foto: Carolina Bertilsson/Göteborgs universitet.

Ny forskning avslöjar – fanns tandvård redan på vikingatiden

Många vikingar hade hål i tänderna. Men det förekom även viss tandvård, enligt ny svensk forskning. Det är väldigt tidiga spår av tandbehandling, säger Carolina Bertilsson, tandläkare och forskare.


Kariesangreppen tycks ha börjat först i vuxen ålder. Men till slut fick närmare hälften av befolkningen i vikingatida Varnhem hål i tänderna.

Det är en av slutsatserna sedan forskare vid Göteborgs universitet undersökt över 3 000 gamla tänder från den västgötska orten.

— Jag har gjort sådana här undersökningar tidigare också, så det har väl blivit lite rutin. Men det är ju så klart svindlande att tänka att det är personer som har levt för tusen år sedan, säger Carolina Bertilsson.

Forskarna även hittat spår av användning av tandstickor och slipning av framtänder.

Tecken på att det fanns tandläkarkonst på vikingatiden

Två av de undersökta individerna hade dock också varsin tand som filats ner för att av allt att döma behandla en infektion.

Enligt Carolina Bertilsson är det ett tecken på att tandläkarkonsten på vikingatiden kan ha varit mer sofistikerad än man tidigare trott.

— Tidigare har jag sett att tänder varit borta och att det läkt igen efteråt. Då har man ju antagligen dragit ut tänderna som gjorde ont, säger hon.

— Men här har man ändå försökt att ha kvar tanden. Det är ett väldigt spännande fynd.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!