Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de fyra Tidöpartierna i klippet. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen och SD:s nya reformagenda: ”Bistånd för ny era”

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna ska vara tydligare kopplade till migrationspolitiken och villkoras med att länder återtar sina medborgare som ska utvisas från Sverige. Det meddelar regeringen och Sverigedemokraterna under en pressträff på torsdagen.

”Bistånd för en ny era”, det kallar regeringen sin nya reformagenda för biståndspolitiken. Enligt regeringen är det inte rimligt att bistånd betalas ut till stater som motverkar svenska intressen.

Samtidigt kritiserar de också den förra regeringen för att de brustit i att inte villkora biståndet tydligare.

Begränsas till 30 länder

Biståndet kommer också att gynna det frivilliga återvändandet när migranternas hemländer stärks, meddelar regeringen på pressträffen.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) säger att medlen kan fasas ut för länder som inte samarbetar med Sverige i att bekämpa korruption eller säkerställa en demokratisk utveckling.

En ytterligare prioritering i regeringens reformagenda handlar om att skapa jobb, handel och utbildning – för att bekämpa fattigdomen.

– Vi säkerställer att svenska skattemedel alltid uppnår så goda resultat som möjligt, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.