Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har gränserna för den humanitära zonen förflyttats med tiden – se kartorna i klippet. Foto: AP och kartverktyget Mapcreator

Här är zonen som Israel uppmanar civila att ta sig till

Uppdaterad
Publicerad

Gazaborna uppmanades att ta sig till byn al-Mawasi för att sätta sig i säkerhet. Men när de kom fram upptäckte de att de i stort sett fick klara sig själva.

Nu larmar hjälporganisationer om att den humanitära zonen riskerar att leda till en ännu större humanitär kris.

”IDF beordrar invånarna i Gaza att flytta till den humanitära zonen i området al-Mawasi, dit internationell humanitär hjälp kommer att dirigeras vid behov.”

Så lät det när den arabiskspråkige talespersonen för Israels försvarsmakt, IDF, för första gången uppmanade palestinierna i Gaza att ta sig till en så kallad humanitär zon, som enligt Israel ska vara säker, för att ta skydd från striderna via plattformen X.

Krig mellan Israel och Hamas

Sedan dess har IDF vid åtminstone 15 olika tillfällen upprepat uppmaningen på sociala medier, enligt BBC.

Sover i bilar

Men området består mestadels av sanddyner och jordbruksmark. Byggnader att hitta skydd i finns det få av. Och någon humanitär hjälp finns inte, enligt vittnesmål till BBC och New York Times.

Många sätter upp tält eller sover i sina bilar på grund av platsbristen.

Hjälporganisationernas larm

”Att ensidigt upprätta humanitära zoner i Gaza riskera att utsätta civilbefolkningen för ännu större fara, öka deras sårbarhet för attacker och potentiellt riskera en ännu mer omfattande förlust av människoliv” skriver ett tiotal hjälporganisationer, däribland Oxfam och Rädda barnen, i ett gemensamt uttalande.

IDF menar att det inte finns några alternativ.

– Det är en liten yta, och det hade varit bättre om det fanns mer mark och plats. Det hade varit ännu bättre om Hamas valt att inte stridsföra inne i de tätbefolkade civilområdena, säger Jonathan Conricus, talesperson för IDF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet