Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Ungern stoppar EU-miljarder till Ukraina

EU:s medlemsländer kan inte enas om en utökad långtidsbudget, för att bland annat hjälpa Ukraina.

Ungern säger nej.

Nytt försök väntar efter nyår.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán vid EU-toppmötet i Bryssel.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Virginia Mayo

Annons

Strax efter halv tre under natten mot fredagen kom besked om att första "dagen" av EU-toppmötet i Bryssel var över.

Då hade ledarna i flera timmar suttit samlade för att försöka enas om en utökad långtidsbudget för att framför allt kunna stötta Ukraina ekonomiskt fram till 2027, men också för att kunna satsa mer på industri och migrationsåtgärder.

Till sist föll dock allt på Ungern.

Annons

– I grund och botten så är frågan blockerad. Ungern lägger in sitt veto mot alla pengar till Ukraina. Jag har inget skäl att tro att det kommer att ändras till i morgon och därför kan vi alltså inte fatta några beslut över huvud taget om en översyn av EU-budgeten, berättar statsminister Ulf Kristersson (M) på en nattlig pressträff.

Nedskuret förslag

Pengarna till Ukraina – 17 miljarder euro i bidrag och 33 miljarder i lån – hade de flesta länderna sagt ja till redan från början. Övriga delar av kommissionens förslag har dock skurits ner rejält under diskussionerna: från 48,8 miljarder euro i nya pengar till bara 4 miljarder.

Annons

Just den delen gillas av Sverige.

– Vi tyckte det skulle vara noll – men det är en stor framgång, anser statsministern som mitt i natten fick klartecken även av EU-nämnden för uppgörelsen – oavsett Ungerns nej.

De pengar som ändå finns kvar i förslaget ska huvudsakligen gå till olika migrationsåtgärder.

– Den stora posten där handlar om att säkra yttre gräns: öka kapaciteten i mottagningscentraler, återvändande, säkra avtal med tredje länder. Vi tycker i grund och botten att det är bra. Men vi tycker som ni vet att vi borde finansiera det med omfördelningar inom budgeten, säger Kristersson.

Möts i januari

EU-ledarna fortsätter sitt toppmöte under fredagen med diskussioner om migration och läget i Mellanöstern. Till budgetfrågan återkommer man vid ett extramöte på ett ännu oklart datum i januari. Då hoppas man kunna övertala Ungern om ett ja. Annars går övriga EU-länder vidare på egen hand.

Annons

– Förhoppningen är att alla ska kunna ställa sig bakom en överenskommelse. Det är ambitionen. Om det visar sig omöjligt då är det 26 länder som uttryckt sin gemensamma vilja till ett långsiktigt stöd till Ukraina. Då får vi helt enkelt titta på andra metoder, säger Kristersson.

Han beklagar att Ukraina får ovisshet om pengarna under julen, i ett läge när man är hårt ansatt i kriget och även känner av ett bristande stöd från USA.

Men han hoppas på förståelse.

– Det är klart att Ukraina hade hoppats på ett stabilt EU-stöd. Jag tror ändå att de inser värdet av 26 länder som har samma uppfattning och står helt enade. I brist på 27 så är 26 rätt bra också, säger statsministern i Bryssel.

Annons

Annons

Till toppen av sidan