Erdogan: USA har ansvar att ordna vapenvila

TT-AFP

Publicerad 2023-12-15

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan krävde, i ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden, att USA ska släppa sitt ovillkorade stöd för Israel för att snabbt få till en vapenvila i Gaza. Arkivbild.

USA har en ”historisk möjlighet” att säkra en vapenvila i Gaza så snart det bara går, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Vägen dit är möjlig, enligt honom, om USA släpper sitt hittills ovillkorade stöd för Israel i kriget med Hamas.

Det var i ett telefonsamtal med USA:s president Joe Biden som den turkiske presidenten Erdogan krävde att Biden ska ligga på för en vapenvila. Det var det första samtalet mellan dem sedan kriget mellan Israel och Hamas startade den 7 oktober efter Hamas terrorattacker.

”Ett tillbakadragande av USA:s ovillkorade stöd för Israel kan säkra en snabb vapenvila”, meddelar det turkiska presidentkansliet i ett uttalande efter samtalet, om vad Erdogan framförde.

Den turkiske presidenten varnade också Biden för allvarliga regionala och globala konsekvenser av ett upptrappat och utdraget krig från Israels sida.

Vita huset säger, i ett uttalande efter samtalet, att Biden upprepade sitt stöd för Israels rätt att försvara sig. Men samtalet berörde också behovet av att öka det humanitära stödet till Gaza, att skydda civila samt behov av en politisk framtid för det palestinska folket.

Erdogan har varit en av de mest uttalade kritikerna i den muslimska världen mot Israels krig i Gaza och mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Han har kallat Israel för ”terrorstat” och Netanyahu ”slaktaren i Gaza”.

ANNONS