Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: se hur statsminister Ulf Kristersson (M) vill lösa ett ekonomiskt stöd från EU till Ukraina. Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ungern stoppar EU-miljarder till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

EU:s medlemsländer kan inte enas om en utökad långtidsbudget, för att bland annat hjälpa Ukraina.

Ungern säger nej. Nytt försök väntar efter nyår.

Strax efter halv tre under natten mot fredagen kom besked om att första ”dagen” av EU-toppmötet i Bryssel var över.

Då hade ledarna i flera timmar suttit samlade för att försöka enas om en utökad långtidsbudget för att framför allt kunna stötta Ukraina ekonomiskt fram till 2027, men också satsa för att kunna satsa mer på industri och migrationsåtgärder.

Till sist föll dock allt på Ungern som blockerar frågan genom att lägga in sitt veto mot alla pengar till Ukraina.

– Att frågan om långsiktig ekonomisk hjälp till Ukraina inte kunde lösas under toppmötet nu under natten till fredagen behöver inte innebära en katastrof. EU har andra pengar som går att använda tillfälligt, åtminstone tills början av nästa år då man planerar mötas igen. Det försäkrade Europeiska rådets ordförande Charles Michel, när han klev ut ur mötesrummet och träffade oss journalister strax före klockan tre i natt, säger Christoffer Wendick.  

Nedskuret förslag

Pengarna till Ukraina – 17 miljarder euro i bidrag och 33 miljarder i lån – hade de flesta länderna sagt ja till redan från början. Övriga delar av kommissionens förslag har dock skurits ner rejält under diskussionerna: från 48,8 miljarder euro i nya pengar till bara 4 miljarder.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson hoppas att Ukraina kan ha förståelse för beslutet även om han beklagar ovissheten.

– Det är klart att Ukraina hade hoppats på stabilt EU-stöd på det sätt som vi nu har bevisat i två års tid. Sen visste de liksom vi andra att risken var uppenbar att det inte skulle bli på det sättet. Och givet att det inte var möjligt så tror jag ändå de inser värdet av att 26 som har samma uppfattning och står helt enade. I brist på 27 så är 26 rätt bra också, säger statsminister Ulf Kristersson (M). 

Möts i januari

EU-ledarna fortsätter sitt toppmöte under fredagen med diskussioner om migration och läget i Mellanöstern. Till budgetfrågan återkommer man vid ett extramöte på ett ännu oklart datum i januari. Då hoppas man kunna övertala Ungern om ett ja. Annars går övriga EU-länder vidare på egen hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.