Venezuela och Guyana lovar undvika våld

TT-AFP

Publicerad 2023-12-15

Venezuela och Guyana lovar varandra och omvärlden att avstå från våld i konflikten om den oljerika gränsregionen Essequibo i Guyana.

I ett uttalande, efter mötet mellan Venezuelas president Nicolás Maduro och Guyanas president Irfaan Ali, framhålls att de båda länderna under inga omständigheter tänker bruka våld för att lösa konflikter dem emellan, oavsett om det rör Essequibo eller andra oenigheter.

De båda presidenterna möttes på neutral mark, på S:t Vincent och Grenadinerna i Karibien, och örikets premiärminister Ralph Gonsalves läste efteråt upp ett uttalande med nio punkter.

Enligt uttalandet är länderna inte överens om vilken lagstiftning som kan användas för att lösa konflikten om Essequibo, men de ska sträva efter att minska spänningarna. Inom tre månader ska presidenterna träffas igen, i Brasilien.

Trots internationella protester höll Venezuela nyligen en folkomröstning med frågan om Essequibo (även stavad Esequiba) i grannlandet Guyana egentligen ska tillhöra Venezuela.

Enligt venezuelanska myndigheter deltog 10,5 miljoner av landets 20,7 miljoner röstberättigade invånare, och 95 procent röstade ja.

Så sent som förra fredagen beslutade Internationella domstolen (ICJ) i Haag att Venezuela inte får agera på något sätt som kan förändra kontrollen över regionen. Men Venezuela erkänner inte FN-domstolens roll i tvisten och genomförde folkomröstningen som planerat.