Annons

Behöver vi fler barn på gatorna i Osby?

Jag läste artikeln i NSk den 27 november angående Osby kommuns planer på kraftiga nedskärningar inom Musikskolan. Jag delar helt denna oro och förvånar mig samtidigt över att man i Osby vill skära ner på något så viktigt som barn och ungdomars möjligheter till en meningsfull utbildning och fritid.
Publicerad 15 december 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad får en kraftig neddragning för konsekvenser, frågar sig skribenten.
Vad får en kraftig neddragning för konsekvenser, frågar sig skribenten.Foto: Stefan Olofson

Har tidigare läst om turerna kring ishallen och hotet om att stänga den 2025. Om detta sker, kommer det att spoliera allt det fina arbete som OIK och OKK har lagt ner under många år för alla ungdomar. Vart ska dom ta vägen för att kunna utveckla sitt intresse. Ingen tror väl att denna verksamhet kan fortsätta grannkommunernas ishallar?

Vi har också hört om nedskärningar inom skola med bland annat vill man ta bort program i gymnasieskolan men även slopa en välfungerande idrottsprofil, som lockar sökande till Ekbackeskolan.

Annons

Dessa elever generera ju också pengar till kommunens kassa. Och nu Musikskolan! Jag läste med intresse Åsa Hallén Olofssons (chef för barn och utbildningsförvaltningen) svar i tidningen. Man har tydligen inte tagit fram någon konsekvensbeskrivning, och det tycks också som man har en dålig uppfattning om vad Musikskolan sysslar med och vad den står för.

Vad får en kraftig neddragning av verksamheten för konsekvenser?

Det verkar som man skjuter från höften. ”Vi får se vad som händer”? Vilka instrument och ensembler tycker Åsa Hallén Olofsson man ska ta bort från utbudet. Sedan slutar hon med ett tröstens ord. ”Förändringar kan alltid skapa oro”. Barn och utbildningsförvaltningen borde väl idag vara den institution i Osby som ska värna om och stå upp för målet att ge barn och ungdom de bästa möjligheterna. (Tyvärr finns det för närvarande inte någon barn-och utbildningsnämnd i Osby kommun som kan hantera dessa frågor.)

Att bromsa i en uppförsbacken har aldrig varit någon bra strategi om man vill komma upp och över kullen. Politikerna i Osby måste visa att dom kan och vill erbjuda goda möjligheter för alla. Kommunen behöver profilera sig på ett positivt sätt, så nya familjer väljer att flyttar hit. Samtidigt måste man också se till att Osby är så attraktivt att de som bor här väljer att stanna kvar. Det som sker nu ger dåliga signaler!

Att ta bort ett par tjänster från en svällande administration i kommunhuset, skull säkert räcka för att rädda exempelvis Musikskolan från de aviserade nerdragningarna.

Nej, vi behöver inte fler barn på gatorna, utan vi måste istället se till att ge dem de bästa förutsättningarna till olika utbildningar och aktiviteter, samt möjlighet till en meningsfull fritid. Det är den bästa investeringen för Osbys framtid.

Mats Berg

Annons
Annons
Annons
Annons