EU-ledarna kunde inte enas om Israel och Gaza

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-12-15

Statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till EU-toppmötet i Bryssel.

Frågan om Israel och Gaza är så känslig att EU-ledarna inte lyckades enas om något gemensamt uttalande. Själva hävdar de att det inte heller var meningen.

Det blev inget gemensamt uttalande från EU-ledarna om kriget mellan Israel och Hamas. Enligt EU-källor var det heller inte meningen att de skulle komma fram till något sådant.

Det fanns dock de som hade andra förhoppningar. När Belgiens premiärminister Alexander De Croo anlände till EU-toppmötet på fredagen sade han att han förväntade sig ett uttalande om ”maximal återhållsamhet” från Israels sida, skriver Politico.

Målet en tvåstatslösning

Belgien, Spanien, Irland och Malta hade inför mötet krävt en seriös debatt kring situationen i Gaza och har tryckt på för att få till ett uttalande om en bestående vapenvila.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger på en presskonferens efter mötet att det inte kan bli någon fred utan en politisk lösning.

– Och det är en tvåstatslösning, säger hon.

Även frågan om migrationen behandlades på mötet, dock högst kortfattat, och slutsatsen var att EU-ledarna ska ”fortsätta med sina ansträngningar” på området, enligt rådsordförande Charles Michel.

Statsminister Ulf Kristersson (M) valde att inte ge några intervjuer på fredagseftermiddagen.

Även Gazamöte i Oslo

Under fredagen pågick också ett utrikesministermöte i Oslo som handlade om Gaza. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) deltog och inför mötet skrev den svenska regeringen i ett pressmeddelande att det humanitära läget i Gaza ska diskuteras, och det planeras även ”förnyade ansträngningar för en förhandlad tvåstatslösning”, skriver Sveriges regering i ett pressmeddelande.

I Oslomötet deltog de nordiska utrikesministrarna samt utrikesministrar från Saudiarabien, Jordanien, Qatar, Turkiet, Nederländerna, Belgien och Luxemburg, samt palestinska företrädare och generalsekreteraren för den islamiska samarbetsorganisationen OIC.

Rättad: Belgiens premiärminister fick fel titel i en tidigare version.

Följ ämnen i artikeln