Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö uppmanar personer över 65 år att vaccinera sig inför jul och nyårsfirandet. Foto: TT

Smittskyddets uppmaning: Vaccinera dig innan jul

Publicerad

Inför stundande jul- och nyårsfiranden då många människor samlas uppmanar Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö personer i riskgrupp att vaccinera sig mot säsongsinfluensa och covid.

Smittskyddet i Blekinge menar att för personer i riskgrupp är påfyllnadsdoser mot både covid-19 och säsongsinfluensa det viktigaste skyddet mot allvarlig sjukdom och död.

För att minska risken för att bli allvarligt sjuk är det viktigt att vaccinera sig nu och få ett bra skydd innan julhelgerna.

– Liv kan räddas om fler får ett bättre skydd. En ökad vaccinationstäckning minskar också mänskligt lidande och avlastar hälso- och sjukvården som har ett extremt tufft läge i Blekinge just nu, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Personer med allvarlig sjukdom oavsett ålder eller de som är 65 år och äldre räknas till riskgrupp. De som ännu inte har fyllt på med vaccin mot covid-19 och säsongsinfluensa uppmanas att göra det så snart som möjligt. Det går att vaccinera sig mot båda sjukdomarna samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.