Dagens PS

Giftcentraler nedringda om fetmamedicin

Det godkända läkemedlet med semaglutid mot fetma, Wegovy, säljs i förfyllda injektionspennor men i USA säljs kopierade versioner i flaskor och är då svårare att dosera
Det godkända läkemedlet med semaglutid mot fetma, Wegovy, säljs i förfyllda injektionspennor men i USA säljs kopierade versioner i flaskor och är då svårare att dosera. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 dec. 2023Publicerad: 15 dec. 2023

Giftcentraler över hela USA har haft en kraftig ökning av samtal relaterade till läkemedel mot fetma med den aktiva substansen semaglutid, som Novo Nordisks Wegovy.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läkemedel med semaglutid injiceras och i USA får giftcentraler nu allt fler rapporter om oavsiktliga överdoser, det rapporterar CNN.

Feldoseringar

Semaglutid säljs som Ozempic när det används för behandling av diabetes och som Wegovy när det används för viktminskning.

Från januari till och med november rapporterar USA:s giftcentraler nästan 3 000 samtal som involverar semaglutid, vilket är en nästan 1 500-procentig ökning sedan 2019.

I 94 procent av dessa samtal var semaglutid det enda läkemedlet som rapporterades och i de flesta fallen handlade det om doseringsfel.

Vissa patienter har behövt läggas in på sjukhus på grund av överdoserna, med svårt illamående, kräkningar och magsmärtor.

Dessa fall verkar ha kunnat lösa med mediciner mot illamående och intravenös vätska.

Även när läkemedlet doseras enligt läkares anvisningar kan det ge biverkningar i mage och tarm, som illamående, kräkningar och förstoppning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Semaglutidsalter

Stor efterfrågan på semaglutid har lett till brist och det har fått vissa kvalificerade apotek i USA att blanda till versioner av substansen.

De versionerna av semaglutid skiljer sig dock från det patenterade läkemedlet och många innehåller saltformer av substansen.

Enligt USA:s läkemedelsmyndighet, FDA, har inte semaglutidsalterna testats och godkänts som säkra och effektiva och kvalificeras därför inte för de blandningsundantag som finns i USA:s lag gällande bristläkemedel.

Billigare

De tillblandade versionerna säljs även i doser som inte är godkända. FDA har uppmanat minst två onlineförsäljare att sluta och Novo Nordisk har stämt flera av dem som säljer dessa versioner av läkemedlet.

Eftersom de tillblandade versionerna av semaglutid är billigare än originalet är de dock populära.

Redan i juni varnade FDA den amerikanska allmänheten för att använda dessa versioner av semaglutid och sade att det inkommit rapporter om biverkningar.

ANNONS

Lättare att feldosera

Enligt amerikanska giftcentraler visar inte rapporterna om biverkningar huruvida de orsakats av de patenterade läkemedlen eller av de kopierade versionerna.

Vissa statliga giftcentraler tror dock att de kopierade versionerna ligger bakom många av samtalen om biverkningar.

De godkända läkemedlen säljs ofta i förfyllda injektionspennor där patienterna lätt ställer in korrekt dos, vilket gör det svårare att feldosera.

De kopierade versionerna av läkemedlet säls dock vanligtvis i flaskor där patienterna själva drar upp rätt dos i en spruta, vilket gör det lättare att feldosera.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Medicin för viktminskning kan ge farliga biverkningar Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS