Finans Nyhet

Staten vann i härvan med Falcon Funds

Taggar i artikeln

Falcon Funds
Foto: TTFoto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Genom bedrägerierna i den så kallade Falcon Funds-härvan tömdes det svenska premiepensionssystemet på över 1 miljard kronor. En av de drabbade pensionsspararna, Daniel Edencrona, stämde staten med hjälp av Centrum för rättvisa. I dag kom domen från tingsrätten och resultatet är att Daniel Edencrona förlorade mot staten. Han kommer dock att överklaga domen.

Realtid.se

Tidigare idag skrev Realtid om bakgrunden till härvan med Falcon Funds, där bedragare tömde det svenska premiepensionssystemet på över 1 miljard kronor.

En av de drabbade pensionsspararna, Daniel Edencrona, begärde skadestånd av staten för att den inte gjort tillräckligt för att förhindra de bedrägerier som drabbat honom och tusentals andra pensionssparare. Enligt den stämningsansökan som lämnas in i mars förra året till Stockholms tingsrätt har Pensionsmyndigheten åsidosatt sin grundläggande omsorgsplikt om Daniel Edencronas premiepensionspengar.

Nu har domen fallit i det ärende som har tagit till tingsrätten. I domen konstateras att Daniel Edencrona förlorar mot staten. Bakgrunden är att staten, via Pensionsmyndigheten, har hävdat att pensionsspararna hade kunnat begära rättelse så fort en bekräftelse på fondflytten har skickats ut. Även Justitiekanslern, JK, som är statens ombud menar att Daniel Edencrona hade kunnat agera på den utsända bekräftelsen.

Annons

Daniel Edencrona är inte nöjd med beslutet, som ju är ett pilotfall för de 7 000 andra pensionssparare som har hamnat i en liknande situation.

– Jag är naturligtvis besviken. Hur dåliga system får staten ha? Nu blir det vi pensionssparare som får stå notan för statens brister, säger Daniel Edencrona.

Domen kommer att överklagas till Svea hovrätt.

Annons

– Staten har inte gjort tillräckligt för att stoppa de här bedrägerierna. Det har varit alldeles för enkelt att förfalska de här fondbytena, säger Erik Scherstén, på Centrum för rättvisa som driver faller för Daniel Edencronas räkning.

Annons