”Ser mycket bättre ut än om jag skulle åka skidor”

Publicerad 2023-12-15

Ingemar Stenmarks satsning på stavhopp har väckt uppmärksamhet.

Även hos den bästa av dem alla.

– Ja, jag har sett klippet. Och han ser mycket bättre ut än om jag skulle åka skidor. Det får jag ge honom, säger Mondo Duplantis till Sportbladet.

Ingemar Stenmark har varit ett av Mondos största fans genom åren och är redan inbokad på stavhoppsgalan i Uppsala den 6 februari.

Och den alpina kungen har blivit så inspirerad att han startat en egen stavsatsning - som 67-åring.

– Jag hoppade ju när jag var liten och har alltid varit passionerad för sporten. Har tänkt att testa nån gång och nu sa en ”varför provar du inte?”. Så då fick jag prova och tyckte det var jättekul, har Ingmar berättat för SVT.

”Kommer nog springa på varandra”

Ingemar har tränat i inomhushallen i Sollentuna, där även Mondo Duplantis har sin hemvist när han är i Sverige och tränar under vintern.

– Ja, jag kommer till Sverige om några veckor, så vi kommer nog att springa på varandra, säger Mondo som lovar att bjuda på en privatlektion.

– Det kommer nog naturligt om vi ses.

Ingemar har siktat in sig på sommarens veteran-VM i Göteborg om träningen går som det ska, men med chansen att få råd från världens i särklass bäste stavhoppare lär den öka.

”Ser ingen som helst rädsla”

Ser du potentialen i Ingemar, Mondo?

– Det är en svår gren, men det märks att han sett mycket stavhopp genom åren och verkligen studerat det. Sedan vet jag att han provade när han var yngre. Och det ser ganska naturligt ut och jag ser ingen som helst rädsla, som jag brukar se hos de som provar första gången.

Ingemar säger att det var ”nån” som tipsade honom att testa. Det var inte du?

– Nej, faktiskt inte. Men det kan ha varit Kjell Isaksson som också brukar träna i Sollentuna ibland. Jag springer på honom då och då, så det har blivit ett riktigt stavhoppsmecka där ute.

I Ingemars ålderskategori vann finländaren Risto Järvi senaste veteran-VM i Tammerfors på höjden 3,15.

Det känns ju inte helt omöjligt för de som sett Ingemars jämfotahopp i Mästarnas mästare.