Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prins Harry

Harrys telefon buggad i flera år – får miljonbelopp

Det brittiska mediebolaget MGN – med tidningar som The Daily Mirror och The Sunday People – har ägnat sig åt omfattande telefonhackning, slår en domare fast i prins Harrys högprofilerade rättsfall.

Prinsen får rätt i flera delar och bolaget ber om ursäkt för ”historiska övertramp”.

Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Mediebolaget Mirror Group Newspapers tidigare vd kände till att det förekom olaglig informationsinsamling, men blundade, enligt domarens utslag i prins Harrys fall, rapporterar BBC.

”Vi välkomnar dagens domslut som ger företaget den nödvändiga tydligheten för att gå vidare efter händelser som inträffade för så länge sedan”, säger en talesperson för MGN i ett uttalande som utfärdats direkt efter att domaren meddelat sitt beslut.

”Där historiska övertramp ägde rum ber vi oreserverat om ursäkt, har tagit fullt ansvar och betalat lämplig kompensation.”

Olaglig informationsinsamling

Prins Harry har hävdat att han har fallit offer för över 140 fall av olaglig nyhetsinsamling, bland annat genom att mobiltelefoner hackats av Mirror Group Newspapers (MGN).

Domstolen har tagit ställning till 33 artiklar som prinsen har hävdat att bolaget kunnat skriva på grund av att det har samlats information med olagliga metoder.

”Jag har kommit fram till att 15 av de 33 artiklar som prövats var resultatet av telefonhackning av hans mobiltelefon eller hans medarbetares mobiltelefoner, eller ett resultat av annan olaglig informationsinsamling”, meddelar domaren.

Tilldöms skadestånd

Prins Harry hade krävt skadestånd på 320 000 pund, närmare 4,2 miljoner kronor, men tilldöms mindre än hälften, 140 600 pund, runt 1,8 miljoner kronor.

MGN har under rättsprocessen nekat till anklagelserna och säger att ingen av de aktuella artiklarna är ett resultat av hackning.

Tidigare i veckan dömdes prins Harry i ett annat fall att böta motsvarande över 600 000 kronor då en domare inte ansåg att han har tillräckligt på fötterna att stämma tidningen Daily Mail och dess ägare för förtal.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.