Nya uppgifter: Så många dog i attacken 7 oktober

TT-AFP

Publicerad 2023-12-15

Raket som sköts från Gazaremsan mot Israel lördagen den 7 oktober.

Bilden av vad som egentligen hände den 7 oktober, när terrorstämplade Hamas attackerade Israel, klarnar något efter nypublicerade israeliska myndighetsuppgifter.

Dödssiffran tros nu totalt vara omkring 1 130.

Enligt den nya informationen tros över 690 civila israeler, varav runt 35 barn, såväl som över 370 från landets säkerhetsstyrkor och över 70 utlänningar ha dödats i attacken. Då räknas fem personer, som fortfarande listas som saknade av Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli, inte med.

Den våldsamma dödliga attacken inleddes på lördagen den 7 oktober, när beväpnade Hamasmän på koordinerat vis bröt sig igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Skyddade av tusentals raketer som avfyrades från Gaza, dödade de urskillningslöst människor längs vägar, i städer, på kibbutzer och på en musikfestival.

Det tog Israels militär mer än tre dagar av intensiva strider att återta kontrollen. Polisen arbetar fortfarande med att bedöma omfattningen på det sexuella våld som begicks utöver dödandet.

Tidigare har en högre dödssiffra angetts. Israeliska myndigheter meddelade först att uppskattningen var att fler än 1 400 personer dödats i attacken. Senare sades att runt 1 200 personer ”kallblodigt mördats”.

Israel har som svar på attacken lovat att förinta Hamas, och har förklarat krig mot islamistgruppen. Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 18 700 personer dödats i israeliska attacker i Gaza.

ANNONS