Tolv tankar om tv-året 2023

Flippar, floppar, fejder och figurer man minns

TV-KRÖNIKA Det var ett stökigt år, med kriser, strejker, och en himla många nedlagda program.

Men det finns annat att minnas också, från tv- och streamingåret 2023.

Här kommer en liten sammanfattning.

Årets…

… bästa överraskningar:

HBO:s postapokalyptiska ”The last of us” och Netflix glada piratäventyr ”One piece” motbevisade de gamla sanningarna om att tv-spelsadaptationer inte funkar och att det är hopplöst att försöka göra live-action av anime.

Pedro Pascal och Bella Ramsey i ”The last of us.”

… flopp:

Det var upplagt för att SVT:s svenska version av dragqueen-tävlingen ”RuPaul’s drag race” skulle bli en snackis. Men oj vad folk inte brydde sig alls om ”Drag race Sverige”.

I "En helt vanlig familj" spelar Christian Fandango Chris, som inte har rent mjöl i påsen, mot Alexandra Karlsson Tyrefors. Pressbild.

… typecasting:

En ny svensk skurk-stjärna föddes, när Christian Fandango Sundgren under året gick från rövhatt till rövhatt, i ”Händelser vid vatten” (SVT), ”Barracuda queens” (Netflix), ”Ondskan” (TV4) och ”En helt vanlig familj” (Netflix).

Filip Dikmen.

… sparkning:

Jo, det var rimligt att Filip Dikmen petades från Musikhjälpen, efter att i videor ha vädrat sina åsikter om kriget mellan Israel och Hamas. Yttrandefrihet är en rättighet – men att agera influencer i kontroversiella politiska frågor och samtidigt få uppdrag för public services räkning, som vi alla är med och betalar, är det inte. Så grattis till kulorna, SVT. Använd dem gärna oftare, tills även Tiktok-generationen förstår spelreglerna. Integritet blir aldrig omodernt.

… bråk:

Det där mellan förbundskapten Janne Andersson och Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic efter Sveriges match mot Azerbajdzjan. Det var så otroligt uppfriskande. Ett sällsynt och befriande ögonblick av total filterlöshet framför tv-kameror.

Ronald Gladden och James Marsden i "Jury duty" på Prime Video.

… roligaste tv-serier:

”Jury duty” på Prime Video och ”Platonic” på Apple TV+. Men jag misstänker att det var alldeles för få som såg dem.

… politiska satir:

Messiah Hallbergs tagning på hur den extreminkluderande svenska kyrkan har målat in sig i vänsterhörnet var SVT:s ”Svenska nyheter” i absolut toppform. Jag skrattar fortfarande inombords.

Jamie Lee Curtis i ”The Bears” stjärnspäckade flashback-episod ”Fishes”.

… bästa tv-serieavsnitt:

”The Bears” stjärnspäckade flashback-episod ”Fishes” (Disney+), om julfirandet som gud glömde. Ett mästerverk i kategorin dysfunktionellt familjedrama, byggt på ångest, förbittring, neuroser och vinfylla.

… reklam:

Från Ebba Buschs hånade Kiruna-expedition i varje nyhetskanal till Alexander Skarsgårds triumfatoriska Norge-scener i ”Succession”. På det klassiska svenska friluftsföretaget Fjällräven måste man ha skrattat precis hela vägen till banken 2023.

Ewa Wiberg och Kjell Eriksson var två av deltagarna som sökte kärleken i SVT:s "Hotell Romantik".

… gammal är äldst:

Det dejtades överallt men ingenstans gjordes det så fräsigt och omtalat som i SVT:s mogensuccé ”Hotell Romantik”.

… comeback:

Toppkraften Jon Hamm har visserligen synts här och där sedan ”Mad men”-dagarna. Men det var länge sedan han var en så dominant närvaro som den här hösten, med en bärande roll i ”The Morning Show” (Apple TV+) och en genial insats som frifräsande högersheriff med dubbla bröstvårtspiercingar i ”Fargo” (HBO Max).

… mest älskade hatobjekt

Från vänster till höger skällde alla på SVT:s stora historiesatsning ”Historien om Sverige”, för lite allt möjligt. Men inget bet på tittarsiffrorna, som sköt i höjden.


FJELLBORGS FAVORITER


Archie 

Ett sevärt biografiskt drama om mannen som föddes fattig i Bristol som Archibald Alec Leach, men sedan flyttade till USA och förvandlade sig själv till den hyllade men plågade Hollywoodikonen Cary Grant. Med en perfekt Jason Isaacs i huvudrollen. Britbox/TV4 Play.


Three women 

Lisa Taddeos rosade reportagebok om tre kvinnors liv, lustar och relationer har blivit en medryckande och mäkta köttslig tv-serie. Med mycket östrogen, mycket sex och fina rollprestationer av Shailene Woodley, DeWanda Wise, Betty Gilpin och Gabrielle Creevy. SVT Play.


The crown

När Netflix i november släppte de fyra första avsnitten av den sista säsongen av Peter Morgans tidigare förstklassiga rojalistsåpa blev man aningen besviken. Men de allra sista sex som nu finns ute är, tack och lov, snäppet bättre. Slutet gott, allting gott.


Hitta fler av Fjellborgs favoriter på tv.nu