Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen har föreslagit fler kontroller på arbetsplatser för att undvika allvarliga olyckor. Förslaget är ”tandlöst”, enligt Teresa Carvalho (S). Foto: Makan Rahmati

Regeringen kommenterar den senaste tidens arbetsplatsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att genomföra fler fysiska och oanmälda inspektioner på arbetsplatser. Det uppger Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) under en pressträff på fredagen som tillkallades efter den senaste tidens dödsolyckor på svenska arbetsplatser.

Johan Pehrson (L) inleder pressträffen med att konstatera att den senaste veckan har varit mörk med flera olyckor med dödlig utgång.

– Vi kan konstatera att vi har en dyster trend de senaste åren. Det är en fruktansvärt utveckling och alla samhällsbyggare ska vara trygga på jobbet, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Regeringen vill öka antalet oanmälda kontroller på arbetsplatser för att kunna förhindra arbetsplatsolyckor.

– Vi kommer att rikta arbetsmiljöverkets verksamhet mot fler fysiska oanmälda inspektioner på arbetsplatserna, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Regeringen kommer under nästa vecka att besluta om en förändring i regleringsbrevet för att öka fokus på oanmälda inspektioner. De kommer också att förlänga uppdraget för nio myndigheter som har i uppgift att motverka arbetslivskriminalitet.

– Det är upp till arbetsmiljöverket att bestämma exakt hur inspektionerna kommer ske, enligt Pehrson.

Byggnads förbundsordförande: ”Jag är besviken”

Enligt fackförbundet Byggnads förbundsordförande behövs det göras mer från regeringens håll och påtalar att möjligheten till en kriskommission behöver ses över.

– Vi har kanske den mörkaste tiden någonsin och jag är besviken över vad de kommer med, säger fackförbundet Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Fem personer avled efter dödsolyckan i Sundbyberg norr om Stockholm tidigare i veckan och två dödsolyckor har inträffat på Northvolt i Skellefteå på en kort tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.