Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Hoffstedt, fabrikschef för Heidelberg Materials i Slite, berättar om ansökan som nu lämnas in. Foto: Patrik Widegren/SVT

Framtiden i Slite: Ny ansökan för att bryta kalk i 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Heidelberg Materials, före detta Cementa i Slite, lämnar nu in sin ansökan om att få bryta kalksten i ytterligare 30 år. Ett tillstånd går hand i hand med den stora satsning på koldioxidlagring som bolaget vill genomföra till år 2030.

– Det är en gedigen ansökan vi lämnar in, säger Matilda Hoffstedt, chef för Slitefabriken.

En viktig punkt i denna och tidigare ansökansprocessen är vattenfrågan. Men Matilda Hoffstedt säger att bolagets undersökningar visar att man inte kommer ha någon betydande påverkan på sjön Tingstäde träsk, som används som dricksvattentäkt av Region Gotland.

– Vi kommer inte att påverka vattnet i Tingstäde träsk, det kan jag säga.

Befarade cementbrist

Det väckte stor uppmärksamhet när dåvarande Cementa nekades ett långt bryttillstånd av Mark- och Miljööverdomstolen i juli 2021. Då lyftes farhågor från byggbranschen om en kommande cementbrist, då Cementa står för merparten av den cement som används i Sverige.

I december 2013 beviljades Cementa ett fyraårigt tillstånd. Detta löper ut i slutet 2026.

Nu ansöker Heidelberg Materials om ett nytt, 30 år långt bryttillstånd. Frågan om tillstånd kan avgöras tidigast under hösten 2024 av Mark- och miljödomstolen.

Se mer om detta i klippet ovan.

BAKGRUND: TURERNA KRING CEMENTA

Den 6 juli 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Skälet var stora brister i miljökonsekvensbeskrivningen. De gällde särskilt bedömningar av inverkan på grundvattnet.

Högsta domstolen sade den 25 augusti förra året nej till att ta upp Cementas överklagan.

För att undvika risk för cementbrist tog regeringen fram en lag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbalken och möjlighet för regeringen att bevilja ett tillfälligt tillstånd för Cementa.

Lagrådet sade nej till regeringens förslag. Men regeringen gick vidare med en proposition och den 29 september 2021 röstade riksdagen enhälligt ja till lagförslaget.

Efter behandling av en ansökan om tillfälligt tillstånd från Cementa gav regeringen bolaget klartecken att fortsätta bryta till den sista december 2022.

Fyra miljöorganisationer överklagade, men Högsta förvaltningsdomstolen har funnit att regeringens tillstånd inte strider mot någon lag.

Cementa började om med sin tillståndsprocess och lämnade in en ny ansökan om tillstånd i fyra år till mark- och miljödomstolen. I domen som meddelades den 13 december 2022 sade domstolen ja till ansökan.

I december 2023 lämnade Cementa, som nu bytt namn till Heidelberg Materials, in en ansökan om att få utöka sitt kalkbrott vid Filehajdar och bryta kalksten där i ytterligare 30 år.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.