Hoppa till innehållet

Pensionssparare förlorade mot staten – överklagar

Den enskilde pensionsspararen Daniel Edencrona förlorade mot staten i efterspelet till den omfattande Falcon Funds-härvan.

Han kommer att överklaga, hälsar Erik Scherstén, jurist på Centrum för rättvisa, direkt efter beskedet.

Foto: MAXIM THORE

Bakgrunden till stämningen är att pengar på pensionssparares premiepensionskonton flyttades till Falcon Funds fonder med hjälp av förfalskade dokument. Och att Pensionsmyndigheten inte haft system för att upptäcka bedrägerierna.

Männen bakom Falcon Funds har dömts till fleråriga fängelsestraff för att ha tömt pensionssystemet på miljardbelopp.

Staten, via Pensionsmyndigheten, har i sin tur hävdat att pensionsspararna hade kunnat begära rättelse så fort en bekräftelse på fondflytten tillsänts dem, något som inte gjorts. 

Det är på den linjen Stockholms tingsrätt går i domskälen.

”Staten har alltså tillhandahållit Daniel Edencrona ett effektivt rättsmedel som varit möjligt att använda för att få till stånd en återgång av det obehöriga fondbytet. Att Daniel Edencrona inte utnyttjat denna möjlighet kan inte läggas staten till last”, skriver tingsrätten i domslutet.

Det är också vad Justitiekanslern (JK), statens ombud, tar fasta på.

”Man hade gett käranden, pensionsspararen, en möjlighet att agera, men han har inte gjort det”, säger byråchef och ansvarig för fallet, Martin Mörk på JK, som anser att domstolen gått på statens linje rakt över.

Daniel Edencrona är förstås inte nöjd:

”Han kommer att överklaga domen. Staten har inte gjort tillräckligt för att stoppa de här bedrägerierna. Det har varit alldeles för enkelt att förfalska de här fondbytena”, säger Erik Scherstén, på Centrum för rättvisa som driver faller för Daniel Edencronas räkning.

Edencrona agerar pilotfall. I grunden rör fallet omkring 7.000 pensionssparare. Och totalt kan det handla om 140 miljoner kronor, enligt Centrum för rättvisa.

Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson skriver i en kommentar till domen:

”Jag tycker att domstolens avgörande ligger i linje med vår syn på frågorna. Domen i dag påverkar inte Pensionsmyndighetens pågående arbete med att kräva tillbaka pengar som pensionssparare och pensionärer har gått miste om i samband med Falconskandalen och andra oegentligheter på premiepensionens fondtorg”.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera