Hundrasen som har kortast livslängd – på grund av påkörning.
Hundrasen som har kortast livslängd – på grund av påkörning. - Foto: STELLA Pictures/ddp/Ukrinform & Anders Wiklund/TT

Hundrasen med kortast livslängd – löper störst risk att bli påkörd

Fransk bulldog, Border Collie och Berner Sennen är några hundraser med kort medianlivslängd och som löper störst risk att få hälsoproblem – men en hundras sticker ut med sin korta medianlivslängd på 4 år och anledningen är inte den man kan tro.


Många hundägare vill spendera så lång tid som möjligt med sitt husdjur och är redo att ta vid många åtgärder för att öka hundens livslängd och livskvalité. En hundras har dock en medianlivslängd på bara fyra år.

Flertalet hundraser löper en högre risk att dö före åldern 7. Några av dessa är fransk bulldog, Border Collie och Berner Sennenhund. För dessa hundraser är cancer och problem med rörelseapparaten de vanligaste dödsorsakerna. Ett pressmeddelande från Agria Djurförsäkring visar att den hund med lägst medianlivslängd sällan dör av hälsoproblem – den vanligaste dödsorsaken är att den blir påkörd av bil, tåg eller annat fordon. 

Hundrasen pomeranian har kortast livslängd – på grund av påkörningar

– Här finns det möjligheter för hundägare att rädda sin hund med enkla medel som att hålla den kopplad och inte släppa den lös i närheten av trafikerade vägar, berättar chefsveterinären Lotta Möller i pressmeddelandet. 

Det är hundrasen pomeranian som ofta vistas i stadsmiljöer. Med sin medianlivslängd på 4,4 år tar den platsen för hundrasen med kortast livslängd. För den som äger en liten pomeranian är det alltså extra viktigt att hålla den kopplad utomhus. 

En pomeranian-hund. Foto: Jakob Berg/Alamy/STELLA Pictures.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.