Flera avgångar med X2000 ställs in i helgen. Foto: Fredrik Persson/TT

Flera SJ-tåg inställda i helgen – akut fordonsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal avgångar med X2000 ställs in under helgen med kort varsel. Anledningen är att nio tåg tas ur trafik sedan ett tåg drabbats av en hjulskada.

Den akuta fordonsbristen ska ha uppstått för att tågen ska genomgå en besiktning som en extra säkerhetsåtgärd efter att ett X2000-tåg under torsdagskvällen fick en hjulskada under färd mellan Stockholm och Göteborg.

Nio tåg tas ur trafik

”Jag vill verkligen beklaga att det här med så kort framförhållning påverkar många resenärer, men när det gäller säkerheten är den alltid vår högsta prioritet. Vi jobbar intensivt för att så snart som möjligt få ut tågen i trafik igen”, skriver presschefen Tobbe Lundell i ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om nio X2000-tåg som tas ur trafik. Men SJ:s presskommunikatör Martina Nord kan just nu inte säga exakt vilka avgångar på vilka sträckor som kommer ställas in.

– Storstadssträckorna är extra drabbade där det går många X2000-tåg men vi vet inte exakt vilka avgångar ännu. Vi håller på att göra den analysen nu, säger Martina Nord till SVT.

Hon säger att SJ kommer att se över möjligheten att sätta in andra typer av tåg för de X2000 som tas ur trafik.

– Men det kommer inte att gå att ersätta alla inställda avgångar.

Kommer det här att påverka jultrafiken?

– Det hoppas vi verkligen inte att det ska. Vi har satt in alla resurser och det har även vår underleverantör gjort. Vi är angelägna för allas skull om att detta ska gå så fort som möjligt, säger Martina Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.