Kylpasta har alltid varit en publikdelare bland PC- och hårdvaruentusiaster, allt från vilken som är den bästa, men kanske framför allt vilken applikationsmetod som ska användas. Personligen föredrar jag den enkla metoden att lägga ett kryss med en ärtklick i mitten; det har för mig inte felat än så länge när det kommer till både temperaturer och spridning under kylblocket.

Samman_01.jpg

Ett vackert grafenblad som väntar på att placeras mellan kylblocket och grafikkortskärnan

Idag ska jag testa en intressant teknik som lägger en spinn på denna debatt, nämligen grafenblad som är tänkt att ersätta kylpasta helt och hållet. Thermal Grizzly har skickat över ett gäng av sina Kryosheet som jag ska sätta på prov, vilket kommer innebära en och annan svettrand i pannan då dessa ska monteras på ett grafikkort – vilket innebär nedmontering.

På med kaffekokaren eller knäck en Red Bull, luta dig tillbaka och följ med när jag tar mig en närmare titt på Thermal Grizzly's grafenblad, framtidens potentiella lösning på kylpasta-debatten!

Välkommen till SweClockers testpiloter!

154 x 102.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: André Uppman

  • Användarnamn: @Yatagarasu

  • Registrerad: 2011

  • Plats: Gävle

  • Specialitet: Datorer och spelmotorer

Engagerad hårdvaruentusiast med stark passion för framförallt PC och PC-spel. André har varit aktiv medlem på SweClockers sedan 2011, men har egentligen långt innan dess pillat med datorer. Redan vid 7 års ålder blev han introducerad till datorvärlden då han fick tillgång till sin första egna dator med en Intel Pentium 4.

André är utbildad inom el och nätverk, men läser idag till VA- och miljötekniker. I övrigt besitter han bred teknisk kompetens inom hårdvaruteknik, kringutrustning och spelrelaterade områden likt spelmotorer. När det rör sig om hårdvara är det bärbart, ljud och skärmpaneler som ligger närmast hjärtat.

Utöver att häcka på SweClockers forum tycker André om att dominera slagfälten i Battlefield, leka borgmästare i Cities Skylines och måla Warhammer. Nattfotografering och drönarflygning är annars aktiviteter som avnjuts i utomhusmiljö.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Thermal Grizzly som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer och användningsområde

Thermal Grizzly Kryosheet levereras i små svarta påsar, där bladen jag har tillhanda mäter in på 29 × 25 millimeter och med en tjocklek om 0,2 millimeter. Notervärt är att dessa kan med enkelhet klippas till för att passa applikationsområdet om så behövs. Bladen kan användas på bland annat en processor, grafikkortskärnan eller VRM.

Storlek

Rekommenderat produktområde

24 x 12 mm

Intel mobilprocessor

25 x 25 mm

Nvidia RTX 2080 och 3060

33 x 33 mm

AMD sockel AM5

38 x 38 mm

AMD sockel AM4, AM3

38 x 38 mm

Intel sockel LGA1700, LGA2066, LGA2011

50 x 50 mm

Intel sockel LGA3647, LGA4677

Thermal Grizzly säljer dessa grafenblad i flera färdiga storlekar för diverse ändamål, ovan kan ni se några exempel på storlek och vad som är lämpligt att använda det till. Gemensamt för alla olika snitt är en tjocklek på 0,2 millimeter, samt en temperaturtålighet om minus 250 °C, hela vägen upp till plus 150 °C. Fulla storleksguiden kan ni läsa här (Kryosheet Size Guide).

Jag vill även uppmärksamma och tacka Inet som lånat ut komponenter för testet. Detta inkluderar bland annat processorn AMD Ryzen 9 5900X, 16 GB primärminne i form av 2 × 8 GB Kingston Fury Beast 2 666 MHz DDR4 och moderkortet Asus ROG B550-F Gaming. AMD grafik av senaste snitt lånas ut i form av Powercolor AMD Radeon RX 7900 XTX 24 GB Hellhound. Till sist har vi en 1 TB Samsung 980 Pro för lagring.

Montering av Kryosheet-bladen

För att kunna byta ut kylpastan mot ett grafenblad från Thermal Grizzly lär jag börja med att montera isär grafikkortet. För att lyckas med detta krävs rätt redskap, i detta fallet tar jag fram ett instrumentkit och magnetisk kopp att lägga skruvarna i så att dessa inte faller bort i oändlighetens grund – även kallat golvet. Det hela kompletteras med två stycken större Phillips-skruvmejslar och en flaska 99-procentig isopropanol.

GPU_mont_01.jpg

Redskapen på plats och redo att skrida till verket

GPU_mont_02.jpg

Kåpa och IO-bricka bortmonterad.

GPU_mont_03.jpg

Barblottad innersida av grafikkortet, några värmekuddar följer med kylarblocket vid lyft.

GPU_mont_04.jpg

Skrapa, försiktigt..

GPU_mont_05.jpg

Dags att tussa bort det sista av den gamla kylpastan, och torka ut fingrarna på köpet.

GPU_mont_06.jpg

Spegelblanka ytor på grafikortskärnan och blocket. Värmekuddar placerad på sin rätta plats igen också.

GPU_mont_07.jpg

Thermal Grizzly Kryosheet har intagit sin tron, grafikkortet är redo att monteras ihop igen

Det första steget blir att montera loss plastkåpan och den baksida som skyddar bildskärmsutgångarna, detta för att få en enkel överblick över vilka skruvar jag behöver lätta på för att lyfta kylanordningen. Med allt detta ur vägen kan jag se att det är endast 8 stycken skruvar som behöver lossas för att lyfta av metallblocket, och sagt som gjort är grafikkretsen frilagd.

Med ett nästan naket grafikkort börjar jag med att försiktigt skrapa och lyfta bort den gamla kylpastan som torkat runt själva grafikkretsen. Därefter blir det att ta fram några nypor med hushållspapper och flaskan med isopropanol för en mer grundlig rengöring. Med en skinande ren yta på grafikkrets likväl som kylblocket placerar jag Thermal Grizzly Kryosheet på sin plats, jag passar även på att rätta till de värmekuddar som hamnat på sniskan eller annars fastnat i kylblocket innan jag börjar montera ihop allt igen.

Överlag har detta varit en relativt enkel process, även om det stundvis har knakat när jag pillat och i förlängning känts obehagligt kring rädslan att förstöra grafikkortet. Svettpärlorna var definitivt med från början till slut, det ska väl sägas.

CPU_mont_01.jpg

Gammal MX4-kylpasta som rinner över till höger och vänster, kanske ska använda mindre nästa gång.

CPU_mont_02.jpg

Ren och fin Ryzen-processor ihop med ett skimrande kopparblock skymtas nu istället.

Jag vill börja med att säga att montering av just bladen jag har tillhanda, som då uppmäter till 29 × 25 millimeter, inte är den rekommenderade storleken för sockel AM4. Egentligen bör jag använda mig av 38 × 38 millimeter för detta ändamål. Nyfiken som katten tar jag ändå fram de överblivna Kryosheet-bladen som finns kvar och går till verket med en sax och bladkniv – men inte före en ordentlig rengöring av den gamla kylpastan.

I och med att det inte är den rekommenderade storleken väljer jag att inte visa upp bilder på själva Kryosheet-bladen på processorn. Detta då jag inte önskar vilseleda eller annars uppmuntra till felaktig hopsättning för den som skulle försöka utgå från dessa bilder. Däremot kommer jag presentera prestandaresultaten från en icke-rekommenderad installation, sedan får var användare avgöra själv om det är något de vill testa på.

Grafikkortskylning

För att testa huruvida jag faktiskt klarat av att installera Thermal Grizzly Kryosheet korrekt på 7900 XTX-grafikkortet använder jag mig av utvalda testslingor i 3DMark-sviten, närmare bestämt Speed Way och Port Royal. Dessa testslingor körs under loopande stabilitetstest, och för att fånga upp temperaturen använder jag mig av HWinfo64 och dess funktion att övervaka sensorer.

3DMark_SW_Kryosheet.png
3DMark_PR_Kryosheet.png

Temperatur (Celsius)

Stock

Kryosheet

Skillnad

3Dmark Speed Way

80

59

-26.20%

3Dmark Port Royal

83

61

-25.50%

Hotspots (Celsius)

Stock

Kryosheet

Skillnad

3DMark Speed Way

92

107

16.30%

3DMark Port Royal

97

109

12.30%

Som rätt snabbt kan ses får jag en tydlig sänkning i kärntemperaturen. I fallet Speed Way sjunker temperaturen från 80 °C till imponerande låga 59 °C – en förbättring om 26 procent. Samma trend kan ses för testslingan Port Royal, där jag går från 83 ned till 61 °C på kärntemperaturen, vilket är en förbättring med 25 procent. Klockfrekvensen pendlar konsekvent och stabilt runt 2 371 MHz, detta oberoende om kylpastan från fabrik eller Kryosheet används.

Det som däremot är något oroväckande är den ökning som sker när jag kikar närmare på Hotspot-temperatur-sensorn. Här ser jag en ökning från 92 respektive 97 °C, upp till och med en skenande temperatur om 109 °C – en ökning om 12-16 procent. Detta är fortfarande inom specifikation då maxtemperatur för Hotspot är 110 °C, men det är på bristgränsen och lämnar lite marginal att jobba med.

Jag tänker först att detta är beroende på felinstallation, handhavandefel från min sida helt enkelt. Det kanske har uppstått någon liten luftficka eller att grafenbladet har vikt sig. Men efter att ha gjort ominstallation av bladet två gånger och fortsatt når liknande resultat måste jag erkänna mig besegrad. Jag är inte säker på varför detta händer, speciellt när kärntemperaturen sänks så pass mycket som den gör, någon flitig SweClockers-medlem kanske sitter på svaret jag saknar.

Processorkylning

För processortestet använder jag mig av en Ryzen 9 5900X, denna paras med en Phanteks 360D30 som körs i push-pull-konfiguration. För att testa värmeutvecklingen använder jag mig av Cinebench 2024 respektive Cinebench R23, där enkel- och flertrådat stabilitetstest om 30 minuter utgör testslingan för att värma upp processorn. För att fånga temperaturen används även här HWinfo64.

Cinebench_2024_Kryosheet.png
Cinebench_R23_Kryosheet.png

Temperatur (Celsius)

Stock

Kryosheet

Skillnad

Cinebench 2024

72

71

-1.40%

Cinebench R23

76

71

-7.00%

Poäng (flertrådat)

Stock

Kryosheet

Skillnad

Cinebench 2024

1 146 p

1 142 p

-0.35%

Cinebench R23

21 728 p

21 768 p

0.20%

Trots en lösning som kan jämställas med Frankensteins monster när det kommer till installationen av Kryosheet-bladen är jag imponerad av resultaten. I Cinebench 2024 får jag en sänkning från 72 till 71 °C. Poängen sjunker dock med sex enheter, däremot ska det väl sägas att både temperatur och poäng trillar inom felmarginal och variation mellan testkörningar.

Däremot för Cinebench R23 blir resultaten lite mer spännande, här går jag från 76 ned till 71 °C, samma temperatur som för testkörningen i Cinebench 2024. Här får jag istället för en sänkning om sex poäng en ökning med 40 poäng, något som inte riktigt faller inom samma felmarginal som i föregående test. Jag tror absolut att det finns större vinningar att hämta här med en korrekt installation, framförallt att bladen är i rätt storlek från början när det kommer till att passa AM4-sockeln.

Sammanfattning

Att kylpasta eller inte kylpasta, det har varit dagens fråga. En fråga som förhoppningsvis kan vara åtminstone delvis besvarad i och med de prestandasiffror som presenterats i artikeln. Thermal Grizzly Kryosheet är nämligen en icke-traditionell lösning i form av grafenblad som är tänkt att ersätta kylpasta, och gör det tämligen väl också.

De Kryosheet-bladen jag har tillhanda mäter in på 29 × 25 millimeter och är direkt anpassade för att matcha det AMD RX 7900 XTX som jag fick låna av Inet för ändamålet att byta ut kylpastan. Det finns mängder av olika färdigskurna mått när det kommer till Thermal Grizzly Kryosheet, det är därför enkelt att köpa det som passar just användarens ändamål. Det som däremot är gemensamt för samtliga blad är en tjocklek om 0,2 millimeter och att de klarar ett temperaturspann om -250 hela vägen upp till 150 °C.

Men för att installera själva grafenbladen krävs det lite av en handpåläggning, närmare bestämt att skruva isär grafikkortet. Här fick jag börja med att plocka bort IO-skyddet och den plastkåpa som omfamnade fläktarna. Därefter var det ett gäng med skruvar som kunde lossas för att lyfta bort kylblocksanordningen. Det sista att göra innan allt skulle ihop igen var att rensa bort den gamla kylpastan från fabrik och sedan lägga Kryosheet-bladet på sin rätta plats.

Samman_02.jpg

Blottad och naken väntar RX 7900 XTX-kretsen på att få föras samman med Kryosheet-bladet

Resultaten av detta ingrepp är både gripande och samtidigt förvirrande. För kärntemperaturen i testslingan Speed Way mäter jag upp en sänkning från 80 ned till 59 °C, vilket är väldigt imponerande. Däremot kliver Hotspot-temperaturen upp till 107 °C, från 92 °C. Detta tänkte jag först hade med felmontering att göra, men efter att ha gjort om processen två gånger till får jag liknande resultat. Jag har inget bra svar på varför kärntemperaturen sjunker såpass drastiskt medan Hotspot-sticker iväg, men det kanske någon mer insatt SweClockers-medlem kan kliva in och belysa om.

Överlag är jag nöjd med produkten i sig, däremot har jag svårt att ge en rättvis bedömning. Detta då själva installationsprocessen gällande just grafikkort inte är den lättaste. Det finns även risk för att en grafikkortstillverkare trilskas vid eventuellt garantiärende. Kryosheet är även ganska dyr i jämförelse med traditionell kylpasta.

Resultaten talar dock i mångt och mycket för sig själv, för den som känner sig manad och mogen nog att göra bytet, då gör Thermal Grizzly Kryosheet ett ypperligt jobb med att hålla temperaturen i schack och samtidigt slippa kladdet med traditionell kylpasta.

Positivt:

  • Slippa kladdet med kylpasta

  • Väldigt god kylförmåga

  • Enkel installation för processorer

Negativt:

  • Något dyr i jämförelse med vanlig kylpasta

  • Inte den enklaste installationen för grafikkort

Thermal Grizzly Kryosheet finns i flera storlekar och kan beställas antingen direkt från Thermal Grizzlys hemsida eller från flera svenska återförsäljare. Priserna börjar i skrivande stund på cirka 200 kronor.