Hoppa till innehållet

Inblandad i ”pump and dump” får skärpt straff

Hovrätten har nu sagt sitt om de två unga män som haussat aktier på den sociala plattformen Discord. En av de tilltalade döms för ytterligare 17 fall av marknadsmanipulation, utöver de fem tingsrätten dömt honom för. 

Foto: Mostphotos
Innehåll från KardexAnnons

Hissautomater frigör livsviktig plats på sjukhus

Hissautomaten Kardex Shuttle gör det möjligt att förvara medicinsk utrustning på höjden, på ett hygieniskt, effektivt och säkert sätt.
Hissautomaten Kardex Shuttle gör det möjligt att förvara medicinsk utrustning på höjden, på ett hygieniskt, effektivt och säkert sätt.

Med ett knapptryck kommer droppställningen som sjuksköterskan behöver till rätt våning i rätt tid.
– Allt handlar om att optimera det logistiska flödet i sjukhuset, säger Thomas Larsen på Kardex.

Utrymme är en bristvara på våra sjukhus. Varje förråd med sängar, droppställningar och annan utrustning tar upp plats som skulle kunna användas för vård av patienter. I Sverige saknas det 2 300 vårdplatser, och på många sjukhus riskeras patientsäkerheten till följd av platsbristen*. 

Tänk om utrustningen kunde förvaras i ett vertikalt lager och automatiskt transporteras till sjukhusets olika våningar? Det kanske låter futuristiskt, men lösningen finns redan på en del sjukhus i Norden. Thomas Larsen, affärsutvecklingschef för sjukhuslogistik på Kardex, berättar:

– En Kardex Shuttle kan vara upp till 40 meter hög och består av olika fack där man kan ställa in utrustning eller sängar. Dessa fack förvaras sedan i bakgrunden av systemet kan man säga. Är du en sjuksköterska på våning åtta som behöver en säng till en patient trycker du på en knapp, och systemet kommer att hitta en säng och leverera den till dig.

Kan kopplas på befintlig byggnad

Hissautomaten kan antingen ritas in i planlösningen för ett nytt sjukhus, eller kopplas på utifrån om det handlar om en befintlig byggnad. Lösningen är skalbar. Många sjukhus har valt att installera ett system för sängar och ytterligare ett för all utrustning. Handlar det om operationsvagnar och liknande kan lagerlösningen levereras med renrumsklassificering.

– De största fördelarna är att man sparar mycket plats och får tillgång till utrustningen när den behövs. Dessutom behöver sjukhusets vanliga hissar inte användas för att transportera utrustning. En annan fördel är att du kan koppla ihop lagret med it-lösningar så att utrustningen kan spåras. Dessutom kan man ladda batterier i systemet, så att exempelvis EKG-mätaren är redo att användas direkt när den plockas ut, säger Thomas Larsen.

Mer plats för vård på barnsjukhuset

Barnsjukhuset i Helsingfors använder Kardex lösningar för lagring och hämtning av medicinsk utrustning. I en film där Kardex besöker sjukhuset berättar sjuksköterskechefen att syftet med installationen var att minska förvaringsutrymmet, för att kunna viga mesta möjliga antal kvadratmeter åt kliniska uppgifter. Tidsbesparing var ett annat argument – nu slipper personalen lägga tid på att leta efter utrustning. 

Thomas Larsen berättar att Kardex just nu är involverade i flera stora nordiska projekt, bland annat i Malmö och på Island.

– Det är min tydliga förväntan att ännu fler ny- och ombyggnadsprojekt på sjukhus kommer att inkludera lösningar som dessa, eftersom de logistiska optimeringsmöjligheterna är så uppenbara. 

Läs mer om hissautomater för sjukhus här. 

Se effektiva logistiklösningar för sjukhusindustrin illustrerade i den här videon. 

Om Kardex

Kardex är en global industripartner som levererar automatiserade lagringslösningar och materialhanteringssystem. Företaget producerar, installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, elektronik, produktion, sjukhus- och läkemedelsindustrin.

*Källa: Socialstyrelsen. 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera