Norge till final i handbolls-VM efter sekunddrama

Kathrine Heindahl bars ut i tårar

Publicerad 2023-12-15

Henny Reistad klev fram när det behövdes som mest.

I sista sekunden avgjorde den norska storstjärnan förlängningsdramat mot Danmark med sitt 15:e mål.

Nu väntar VM-final för Norge som vann med 29–28.

Det var en sällan skådad VM-rysare som utspelade sig i Herning.

Norge hade inte haft ledningen på hela matchen och låg under med fem mål efter första halvlek.

Då började den norska upphämtningen.

Norge åt sig in i matchen och med endast 55 sekunder kvar hade man ledningen för första gången. Men ett danskt straffmål med fyra sekunder kvar tog rysaren till förlängningen.

Där blev dramat ännu större.

Henny Reistad jublar efter ett av sina mål i semifinalen.

Lagen följdes åt hela vägen in i kaklet men i matchens absolut sista sekund klev Henny Reistad fram och avgjorde.

– Det är helt otroligt, säger Viaplays expert Claes Hellgren i sändningen.

Storstjärnan var tungan på vågen för Norge, gjorde 15 mål och Norges samtliga fullträffar i förlängningen – men hon blev trots det inte utsedd till matchens lirare.

Målvakten storspelade

Danskorna inledde annars i ett rasande tempo.

Offensiven sprakade samtidigt som målvakten Althea Reinhardt storspelade. De rödvita gick snabbt upp till 5–1 och efter första halvlek ledde man med fem bollar, 14–9.

En som imponerade stort i den första halvleken var Danmarks mittsexa Kathrine Heindahl som var målbäst med sina fyra mål. Men i början av andra halvlek utspelades otäcka scener.

Bars ut i tårar

Heindahl fick en smäll mot knäet och blev liggande i rejäla smärtor. Danskan kunde inte ta sig av för egen maskin och bars ut i tårar av två ledare och vidare ut från arenan.

– Nejnej, jag vill inte se det, säger Claes Hellgren.

– Jag har sett det där alldeles för ofta. Det är inte klokt, fortsätter han.

Skadan kom i ett läge där Norge sakta men säkert hade ätit sig in i matchen och den danska ledningen krympte alltmer och matchen gick till förlängning.

Där avgjorde Henny Reistad och Norge vann med 29–28.