Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges damlandslag i handboll

Förklaringen till oljan under handbolls-VM

Här dyker en flaska olja upp på den svenska VM-bänken.

Förklaringen är enklare än man kan tro.

– Det är klisterväck, säger Jamina Roberts.

Foto: Viaplay
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jamina Roberts under Sveriges match mot Montenegro i Scandinavium.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Sverige säkrade en plats i VM-semifinalen genom att besegra Tyskland med 27-20. Målvakten Johanna Bundsen storspelade och släppte inte in ett enda mål under matchens 14 första minuter. 

Efter matchen satte sig Bundsen på den svenska bänken tillsammans med högersexan Nathalie Hagman när lagkaptenen Jamina Roberts plockade fram en liten genomskinlig flaska och räckte fram den mot Hagman. Något som fångades i Viaplays sändning från matchen. 

Vad flaskan innehöll? Lagkaptenen Jamina Roberts förklarar att det helt enkelt är det bästa, och kanske enda, sättet att bli av med klistret spelarna använder för att få grepp om bollen under matchen från sina händer.

– Det är klisterväck. Det är olja så att man får bort klistret från händerna. Det går typ inte annars, man får inte bort det, säger hon. 

Tysklands svar om babyolja

Redan innan VM väckte oljan intresse, men inte i Sverige utan i landet svenskorna besegrade i kvartsfinal, nämligen Tyskland. I en intervju med den tyska tidningen Bild efter segern i träningsmatchen mot Ungern snappade den tyska tv-produktionen upp oljan. 

– Det är babyolja, förklarade den tyska vänsternian Emily Bölk för tidningen. 

– När man inte är på planen är det irriterande när händerna fastnar i saker på grund av klistret. Men jag vet inte riktigt varför det alltid är direkt efter matchen för oss. Det är nog bara en rutin. Våra sjukgymnaster är alltid väldigt snabba.

Återstår att se hur snabba de svenska ledarna är med att plocka fram oljan efter fredagens semifinal mellan Sverige och Frankrike. 

Matchen i Jyske Bank Boxen i Herning börjar 21.00. 


Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.