Leo Carlsson, 18, gör debut i The Garden: ”Legendarisk arena”

Publicerad 2023-12-15

NEW YORK. Det är matchen alla hockeyspelare drömmer om och nu får Leo Carlsson uppleva den.

I natt gör han sitt allra första framträdande på Madison Square Garden i New York.

– Det är verkligen en legendarisk arena, så det ska bli riktigt kul och spännande, säger den omsusade 18-åringen till Sportbladet.

”The world’s most famous arena” kallas den, kolossen de placerat rakt ovanpå tågcentralen Penn Station på västra Manhattan – och visst fog finns det onekligen för det storvulna epitetet.

Ingen inom show business eller nordamerikansk idrott är egentligen verklig stjärna innan första framträdandet under det klassiska, välvda taket på sjunde avenyn – och efter sådana som John F Kennedy, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Elvis, Muhammad Ali, John Lennon, Påven, Bob Dylan, Michael Jordan, Wayne Gretzky, Björn Borg, Beyonce och Henrik Lundqvist är det nu dags även för svenske succé-rookien Leo Carlssons Garden-debut.

Den äger rum när hans Anaheim Ducks i natt (01.00, svensk tid) går upp mot New York Rangers.

– Ja, riktigt kul, flinar Leo när vi träffar honom i kulisserna innan ankornas förberedande morgonträning.

Den är frivillig och den 18-årige värmlänningen deltar inte på isen.

– Men jag ska gå ut och kolla och och känna lite på rinken nu. Hittills verkar allt väldigt bra.

Leo Carlsson.

”Då var jag bara åtta år”

Han har varit på besök en gång tidigare – men det är länge sedan.

– Jag var här med familjen 2014 och och då gick vi på en guidad tur. Men jag var bara åtta år och minns inte så jättemycket, fortsätter han.

– Nu ska jag spela här själv. Häftigt. Det är verkligen en legendarisk arena, det ska bli spännande och roligt.

Ankorna möter alla tre New York-lagen under denna sista långa roadtrip innan juluppehållet och kom till stan redan i måndags, så de har gott om tid att så att säga ”ta in” världsmetropolen. 

– Mm, men hittills har jag varit lite lat, erkänner hetaste svenska NHL-rookien sedan Elias Pettersson.

– Jag och de andra unga killarna i laget är inne på tv-spel så vi har mest suttit på hotellet och spelat. Men under lördagen ska jag ta mig ut på stan och kolla Times Square och passa på att köpa lite julklappar.

”Ser lite Mike Modano i honom”

Hockeymässigt går det inget vidare för Anaheim för tillfället. Utan skadade nyckelspelare som Trevor Zegras, Mason McTavish och Jamie Drysdale har de förlorat tolv av de senaste tretton matcherna och är fastnitade i botten av tabellen.

Men Leo fortsätter göra starkt intryck.

– Han gör saker som få andra, i synnerhet så storvuxna spelare, klarar av på så små ytor, säger coachen Greg Cronin medan han lutar sig mot en vägg utanför omklädningsrummet.

– Många jämför honom med Anze Kopitar och Evgeni Malkin, men jag tycker jag ser lite Mike Modano i honom också. För hans sätt att skydda pucken och för att det inte ser ut att gå så fort men ändå gör det.

Madison Square Garden.

Imponeras av omgivningen

Själv börjar den förre Örebro-stjärnan efter två månader vänja sig vid tillvaron i världens bästa liga, men han är fortfarande imponerad av omgivningen.

– Det är det som överraskande, hur bra alla är. Jag visste givetvis att NHL håller hög klass, jag har sett mycket på tv genom åren, men det är ändå förvånande att alla är så bra, säger han.

Well, det är antagligen så motståndarna ser på Leo också. Det visste antagligen att han var bra – men inte bra.

Han är ju alldeles uppenbart en ny stjärna i vardande – sådana som hör hemma i världens mest berömda arena.

Leo Carlsson.

LÄS VIDARE