Rudy Giuliani på väg in i rättssalen inför domen i förtalsmålet. Foto: Jose Luis Magana

Trumps advokat döms betala miljardbelopp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s expresident Donald Trumps advokat Rudy Giuliani döms att betala 148 miljoner dollar (mer än 1,5 miljarder svenska kronor) till två valarbetare i delstaten Georgia.

Enligt domen förtalade Giuliani valarbetarna efter presidentvalet 2020.

En jury beordrade ex-New York borgmästare Rudy Giuliani, Donald Trumps före detta advokat, att betala 148 miljoner dollar i skadestånd på fredagen för att ha förtalat två opinionsmätare i Georgia med hans falska påståenden om att de ägnat sig åt valfusk, rapporterade amerikanska medier.

Skadeståndsdomen kommer efter att två kvinnor – mor och dotter – vittnat om att de varit måltavla för en falsk konspirationsteori som drivits av Giuliani och andra republikaner när de försökte hålla dåvarande presidenten Donald Trump vid makten efter att han förlorade presidentvalet 2020.

Reaktion i rättssalen

Juryn som bestod av åtta personer tilldelade kvinnorna bland annat 16 miljoner dollar vardera för ärekränkning och ytterligare 20 miljoner dollar var för känslomässigt lidande.

Giuliani har sedan tidigare dömts som ansvarig i målet och då medgivit att han felaktigt anklagade kvinnorna för valfusk.

När fredagens dom lästes upp beskriver amerikanska medier att det gick en flämtning genom rättssalen i Washingtons federala domstolsbyggnad. Giuliani själv uppgavs inte visa några känslor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.