Gå direkt till sidans innehåll
Elisabeth Svantesson

Tror Svantesson inte längre på arbetslinjen?

Under en längre tid har statens roll i arbetsmarknadspolitiken minskat. 

Men arbetsmarknaden är för viktig för att lämnas åt sitt eget öde, skriver Elinor Odeberg och Elsa Engström från Arena idé. 

Är det rimligt att strejken mot Tesla växer när det bara rör drygt hundra mekaniker? German Bender från Arena Idé tycker att det är en viktig principfråga. Benjamin Dousa, tillträdande vd för Företagarna, tycker att strejken är oproportionerlig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Elinor Odeberg, chefsekonom Arena idé.
Foto: Pressbild
Elsa Engström, rapportförfattare Aktiv arbetsmarknadspolitik för full sysselsättning för Arena idé.
Foto: Pressbild
Regeringen har valt att inte kompensera välfärden för dess ökade kostnader och lagt sparbeting på nästan alla svenska myndigheter – däribland Arbetsförmedlingen – i ett läge där det hade behövts satsningar, skriver debattörerna. På bilden finansminister Elisabeth Svantesson.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

DEBATT. Sverige är i lågkonjunktur. Höga räntor och en åtstramande finanspolitik har slagit hårt mot jobben och bostadsbyggandet. 

Enligt Finansdepartementet kommer arbetslösheten i Sverige nästa år att stiga till över åtta procent. Regeringens val att skära ned på arbetsmarknadspolitiken med 2,1 miljarder är synnerligen otajmat givet konjunkturläget. 

Regeringen har också valt att inte kompensera välfärden för dess ökade kostnader och lagt sparbeting på nästan alla svenska myndigheter – däribland Arbetsförmedlingen – i ett läge där det hade behövts satsningar.

Trots att arbetslösheten väntas stiga till pandeminivåer är det gott om företag som söker arbetskraft. Problemet är att de inte hittar den kompetens som krävs. Idén om att arbetsmarknaden sköter sig själv och att det bara behövs ökade incitament att arbeta, via exempelvis skattesänkningar eller bidragstak, missar de strukturella orsaker som både låser in människor i långtidsarbetslöshet och försvårar företagens rekrytering. 

Arbetsmarknaden är för viktig för att lämnas åt sitt eget öde.

Var fjärde arbetslös har varit det i över 24 månader. Att så många människor går så länge utan arbete försvårar även arbetet mot segregation och den kriminalitet som gror i dess spår.

I en ny rapport för Arena idé visar vi att det finns en annan väg framåt för att tackla problemen på arbetsmarknaden och sikta mot full sysselsättning – ett mål som fallit i glömska under en period av alltför ensidigt fokus på att få ned inflationen. 

Under en längre tid har statens roll i arbetsmarknadspolitiken minskat, samtidigt som kommunerna, arbetsmarknadens parter och individerna själva har fått ett allt större ansvar och privata aktörer tagit över en stor del av stödet till den som är arbetslös. 

En svag statlig arbetsmarknadspolitik försvårar möjligheten att ta kontroll över hur dessa osäkra ekonomiska tider påverkar arbetsmarknaden och oss som arbetar på den.

Avgörande roll

I rapporten föreslås reformer för att stärka en aktiv arbetsmarknadspolitik:

Förtydliga myndighetsrollen. 

Den statliga arbetsmarknadspolitiken kan ta ett övergripande, nationellt myndighetsansvar för en mer välfungerande arbetsmarknad på ett sätt som företag och enskilda kommuner inte kan. Arbetsförmedlaren har en avgörande roll då insatsers effektivitet hänger på korrekta bedömningar av den arbetslösas förutsättningar och behov.

 Stärk närvaron lokalt och regionalt. 

Arbetsförmedlingen behöver finnas lokalt i hela landet för att möjliggöra fysiska möten, lokalkännedom och samverkan med andra aktörer. Samtidigt behövs en funktion som kan arbeta både kortsiktigt och långsiktigt utifrån regionala behov.

Satsa på rätt åtgärder. 

De verktyg som arbetsmarknadspolitiken har till sitt förfogande måste vara anpassade efter individernas och arbetsmarknadens behov. Utbildning kommer bli ett allt viktigare verktyg. Samtidigt kan offentliga satsningar skapa arbetstillfällen för fler.

Allt är inte nattsvart på den svenska arbetsmarknaden. I norra Sverige pågår en grön industriell revolution. Här är arbetslösheten låg och företagen letar med ljus och lykta efter personal. Det visar dels att omfattande investeringar fungerar som motor för ekonomin och dels att insatserna för att möta behoven på arbetsmarknaden behöver bli mer regionala.

Arbetsmarknaden är för viktig för att lämnas åt sitt eget öde. Det fanns en tid då en moderat regering var besjälad av att bekämpa arbetslösheten. Vart finns det engagemanget nu?


Av Elinor Odeberg

chefsekonom Arena idé

Elsa Engström 

rapportförfattare Aktiv arbetsmarknadspolitik för full sysselsättning för Arena idé