Succé för Ebba Andersson – vann dagens skiathlon

Publicerad 2023-12-16

TRONDHEIM. Ebba Andersson stod för en uppvisning i dagens skiathlon.

Svenskan ryckte ifrån konkurrenterna efter skidbytet och vann i överlägsen stil.

– Jag hade bestämt mig, säger hon.

På förhand handlade snacket kring dagens skiathlon (tio km klassiskt + tio km fristil) om den nederbörd som väntades falla under loppet.

Men trots flera plusgrader blev det inget regn. I stället handlade allt om Ebba Andersson. 26-åringen från Sollefteå ryckte ifrån konkurrenterna efter skidbytet och ingen lyckades komma ikapp.

Andersson drygade ut sin ledning under den andra halvan av loppet och kunde i ensam majestät korsa mållinjen som segrare. Hennes sjunde världscupseger i karriären. Hon blev även första svensk att vinna en världscuptävling i Trondheim.

– Jag hade bestämt mig för att jag ville ha hög fart där ute i dag. Jag kände att jag hade formen för det, säger Ebba Andersson.

– Det var en bra dag där ute.

Hur var det att vinka till publiken på upploppet?

– Det var väldigt kul. Framför allt att ha lite marginal och kunna ta in deras jubel.

Vad ger du dagen för betyg?

– Jag ger den fem norska flaggor, säger Andersson med ett leende.

Jessie Diggins blev tvåa och Heidi Weng trea.

Tungt för Frida Karlsson

Tyngre gick det för Frida Karlsson. Hon bröt staven tidigt och under loppets gång tappade hon flera placeringar.

Det såg även tungt ut i spåret och Karlsson lyckades inte komma tillbaka. Vid skidbytet var hon en minut och 45 sekunder efter Ebba Andersson.

Karlsson slutade på en 14:e plats, en minut och 50 sekunder efter segraren. Emma Ribom blev sjua, Linn Svahn nia, Moa Ilar tolva. Moa Lundgren slutade på 17:e plats och Märta Rosenberg blev 36:a.