Gå direkt till sidans innehåll

Sturla Holm Lägreid stoppas – avlossade vådaskott

Sturla Holm Lägreid stoppas från start i masstarten. 

Skidskytten ska ha avlossat ett vådaskott på det norska hotellet.

– Just nu är det bara väldigt tungt, säger han.

– Man blir skärrad, säger Elvira Öberg när hon nåddes av händelsen. 

Sturla Holm Lägreid ska ha avlossat ett skott på norska landslagshotellet.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
”Just nu är det bara väldigt tungt”, säger Lägreid som inte får tävla i söndagens masstart.
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Den norska skidskytten Sturla Holm Lägreid kommer inte till start i dagens masstart. 

Norrmannen stoppas från tävlingen efter att ha brutit mot IBU:s säkerhetsregler. 

Beslutet har tagits på grund av ett farligt skott som avlossats under torrträning där det norska skidskyttelandslaget är bosatt. Ingen skadades under händelsen, skriver det norska skidskytteförbundet i ett pressmeddelande. 

Holm Lägreid själv är förkrossad över det inträffade: 

– Just nu är det bara väldigt tungt, säger han i tårar till NRK och fortsätter: 

– Vi håller på med en sport som potentiellt kan ta liv, så allt vad gäller säkerhetsmissar måste hanterats på hårdas möjliga sätt. Jag får bara ta konsekvenserna av vad som hände.  

– Jag är väldigt ledsen att det här hände skidskyttefamiljen, mina lagkamrater och ägaren till hotellet där vi bor. En sådan incident får helt enkelt inte hända.

Tillbringade timmar hos polisen 

Det ska ha inträffat inför förberedelserna för fredagens sprint, där han under en torrträning ska ha avlossat ett vådaskott som tog i väggen på det norska hotellet. Och det norska förbundet ville vara öppna med vad som skett och meddelade således både IBU och arrangören, som direkt vidtog åtgärder. 

Under lördagen tillbringade Sturla Holm Lägreid också flera timmar hos den schweiziska polisen som utreder händelsen vidare. 

Den norska sportchefen, Per Arne Botnan, förklarar att det norska hotellet ligger väldigt nära arenan i Lenzerheide vilket gjorde att de ändrade på en annars tämligen sträng procedur i samband med tävling. 

– Vanligtvis hämtar vi ammunition och startnummer på stadion, nu kom ett förslag om att de kunde få det på hotellet i stället och gå direkt till arenan, förklarar Botnan som poängterar att man i fortsättning inte kommer göra på det sättet. 

Till SVT utvecklar Botnan varför det tog så lång tid innan det anmäldes, då de skedde precis innan fredagens sprint och Lägreid körde gårdagens jaktstart. 

– Vi ville ta ett korrekt beslut och det här var okänt för många men nu när det har hänt är det en påminnelse för alla nationer om att vi måste vara väldigt försiktiga med sådant här, säger han.

Svenska reaktionerna: ”Viktigast vi har”

Beskedet om att norrmannen stoppas kom bara timmar innan damernas masstart skulle starta, där Elvira och Hanna Öberg till slut blev tvåa och trea. 

– Man blir ändå lite skärrad att något sådant händer, men framför allt glad och tacksam att ingen skadade sig eller råkade illa ut. Det blir ett uppvaknande för en själv att man håller på rutinerna och inte slarvar, det är nog lätt hänt. Vi spenderar ofantligt mycket tid med vapnet och då är det lätt att det blir avdramatiserat, säger Elvira Öberg. 

Landslagstränaren Johannes Lukas: 

– Det är tråkigt att höra det här, det är en bra påminnelse för oss alla att säkerheten är det viktigaste vi har. Det är lätt att man glömmer bort att det är just ett vapen, för oss är det ett instrument och en del i sporten.