Expert: Kriget kan sätta stopp för Putins planer

Elin Nordlund/TT

Publicerad 2023-12-17

Det kan bli svårt för Ryssland att lyckas med målet att rusta upp längs gränsen till Finland, enligt en expert. På bilden övar ryska soldater i ryskkontrollerade Donetsk i östra Ukraina. Arkivbild.

Vladimir Putin vill rusta upp längs den finländska gränsen. Men det kan bli svårt för Ryssland att lyckas med det, enligt överstelöjtnant Jörgen Elfving.

– Jag är ytterligt tveksam till att man når de mål man har satt upp, med hänsyn till de förluster man haft i Ukraina.

Ryssland har tidigare haft ett gott förhållande till Finland, men landets Natomedlemskap skapar problem – och Ryssland ska nu upprusta längs gränsen, säger Rysslands president Vladimir Putin i en tv-intervju. Uttalandet liknar hur tongångarna har låtit från rysk sida sedan Finland började överväga – och sedan lyckades – att bli medlem i Nato.

– Det man har sagt är att Finlands Natomedlemskap och Sveriges möjliga medlemskap utgör ett hot. Det är mot den bakgrunden som man ska se den ryska aviserade styrkeuppbyggnaden längs den finländska gränsen, säger överstelöjtnant Jörgen Elfving.

Osannolikt med offensiv

Sedan slutet av kalla kriget har den militära närvaron längs gränsen mellan Ryssland och Finland varit låg. Ryssland vill nu öka och återupprätta närvaron i området.

Men med tanke på Rysslands pressade militära situation, på grund av kriget i Ukraina, kan det bli svårt för landet att lyckas genomföra upprustningen längs gränsen på det sätt som utlovats, bedömer Jörgen Elfving.

– Jag är ytterligt tveksam till att man når de mål man har satt upp, med hänsyn till de förluster man haft i Ukraina.

Det är också högst osannolikt att Ryssland skulle agera militärt mot Finland, enligt Elfving.

Sverige berett stötta

För svensk del innebär det spända läget mellan länderna att Sverige måste vara berett att på diplomatiskt och militärt sätt stötta Finland, om så skulle krävas.

Sverige står än så länge utanför Nato, i och med att Ungern och Turkiet inte har sagt ja till Sverige i alliansen. Men det är inte troligt att den ryska retoriken gentemot Sverige ändras om vi blir ett Natoland, bedömer Jörgen Elfving.

– Från rysk sida har man redan insett att vi förr eller senare kommer bli Natomedlem.

ANNONS