Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalråd Morgan Bengtsson (t h) är fortfarande i chock, säger han. Foto: Henrik Friberg/SVT

Oro hos flera företag efter chockbesked om Sydostlänken

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna är kraftiga efter Region Blekinges besked att slopa persontrafik på framtida Sydostlänken. Oron är stor hos de företag i Olofström som SVT pratar med.

Fredagens besked skulle kunna äventyra hela projektet, menar Trafikverket.

Kommunalrådet själv har överösts av frågor från hela Blekinge, men också från Skåne och Kronoberg.

Sydostlänken i Blekinge

– Man undrar om det är ett skämt. Allting har satts i gungning, säger Morgan Bengtsson (S).

Blekinges landshövding Ulrica Messing är besviken på beskedet. Efter att ha suttit i möte med representanter i frågan säger hon att Sydostlänken är helt avgörande för Blekinges framtid.

– Sydostlänken är en livsviktig investering för Blekinge och en förutsättning för att utvecklas på ett hållbart sätt.

Missnöje från egna led

Även inom Sverigedemokraterna finns det politiker som är missnöjda med beskedet. Gruppledaren i Olofström, Tommy Holmgren (SD), tycker det behövs persontrafik på sydostlänken.

– Som kommunpolitiker är det oerhört viktigt med persontrafiken, vi hade önskat att staten tagit ett större ansvar ekonomiskt eftersom Olofström faktiskt är en avfolkningsbyggd, säger han.

Oro hos flera företag

SVT har pratat med flera företagare lokaliserade i Olofström. Ingen vill ställa upp på en filmad intervju, men samtliga tillfrågade är oroliga för att Sydostlänken kan skrotas.

– Det är klart man blir orolig när det kommer sådana här besked så pass sent i processen. Det här är långt ifrån positivt för området och kommer påverka tidsplaner och kostnader, säger en företagare.

Tidigare har till exempel Volvo hotat med att lämna Olofström om inte tågbanan står klar till 2030.

– Det skapar mycket oro. Företag kan inte utvecklas i den takten som man vill, säger Alfred Appelros, styrelseledamot i Företagarna Olofström.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydostlänken i Blekinge

Mer i ämnet